2018-12-07
我一向都比較鍾意幫襯小店,因為我覺得係香港經營一間餐廳其實好困難,如果小店有心思、創意同堅持,我覺得係應該要好好咁支持佢哋呢間餐廳其實我一兩年前已經同朋友嚟食過,今次我就帶屋企人再一次嚟幫襯,因為我覺得佢嘅食物質素好有保證,而且餐廳嘅環境坐得好舒服,同埋主題好特別,好似坐係一架火車裏食飯咁餐廳嘅餐牌都特別用心製作,用咗好多旅行嘅相片同概念嚟整,雖然食物嘅選擇唔算好多,但每一樣嘅配搭都睇得出有花心思去諗我地點左墨魚筒🦑西班牙海鮮飯,海鮮嘅種類都算豐富,有好爽口嘅蝦、帶子、青口、魚同埋墨魚,每一樣都好新鮮,再配合埋西班牙飯好夾,食得出廚師對食材嘅處理係好有心思,值得一試另外仲叫咗一個紅蝦意大利麵配風乾番茄龍蝦醬.芝士,聽個名都已經覺得材料好豐富,要讚一讚餐廳嘅食物擺放好有心思,睇落去已經增加食慾,呢款意大利麵有三隻大蝦🍤,平時嘅餐廳多數都係得一兩隻,而呢款意大利麵配上番茄龍蝦醬,口感比較creamy,再加上芝士嘅香味,我覺得好好味最後當然唔少得甜品啦,因為我記得之前食過呢間餐廳嘅甜品係好特別嘅,有人形容似分子料理,今次就試吓一個餐牌上冇嘅甜品,職員好細心咁樣介紹比我哋知甜品嘅成份,睇得出員
最後當然唔少得甜品啦,因為我記得之前食過呢間餐廳嘅甜品係好特別嘅,有人形容似分子料理,今次就試吓一個餐牌上冇嘅甜品,職員好細心咁樣介紹比我哋知甜品嘅成份,睇得出員工對食物好熟悉,而且好細心講解
呢款甜品叫做Yuzu,簡單來講係柚子味嘅甜品,我覺得佢外型似一座雪山,再配合埋灰色嘅碟,我覺得淨係個賣相已經好加分
而食落去第一啖最突出嘅味道就係柚子味雪糕,原來黑色嘅醬係芝麻醬,再配搭埋其他口感嘅材料,好難一言兩語去解釋呢個甜品嘅特別之處,但睇得出廚師係好有心機去構思呢款甜品,街外一定食唔到,感覺係好清新,為呢一餐畫上一個完美嘅句號
好欣賞呢間餐廳對食物嘅堅持,另外就係員工嘅細心同熱誠,希望大家都可以欣賞一下小店,嘗試一啲特別嘅菜式