2019-06-04 53 views
上次食築地無試到拉麵,今次終於可以試下,同屋企人一齊食就可以試曬沾麵同湯麵啦~呢度既裝潢依然係非常有日本既風味,調味料都齊全,有黑胡椒粉,白芝麻同七味粉。報紙排版印刷既餐單係築地拉麵既特色,每次去都有唔同新菜式,非常期待。湯拉麵:黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵(左)$66赤神濃厚豚骨湯叉燒拉麵(右)$68-黃金濃厚豚骨湯既豬骨味非常濃厚,而赤神濃厚豚骨湯既辣味令到豬骨湯更架惹味,又唔會好辣,不錯!-溏心蛋非常出色,流心得黎又重蛋香,唔會太生亦唔太熟,剛剛好既軟硬度,一流!-叉燒大塊又唔會太薄,配拉麵食係絕配-拉麵比較軟,食落彈牙新上市築地沾麵:櫻花蝦沾麵$88、魚介沾麵$88〔用傳統日式烹調手法,熬製出櫻花蝦及魚介濃湯〕有炙燒黑豚肉、溏心蛋等配料-沾麵既湯非常香,十分濃郁濃厚,櫻花蝦既分量亦不少!先試左魚介濃湯,魚味十足,又唔會有腥味,魚介粉末要係湯熱既時候攪拌均勻,魚既味道會更濃厚!-而櫻花蝦湯就比魚介湯多左陣鮮味,少許蝦既香氣,令到成個湯更惹味,仲不時食到櫻花蝦,好有口感!-炙燒黑豚肉非常厚身,燒香左既外皮少少酥脆,甜甜既醬汁包裹著黑豚肉,非常吸引,肉汁唔多,但很重豚肉味,不錯!日式煎餃子

湯拉麵:
黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵(左)$66
赤神濃厚豚骨湯叉燒拉麵(右)$68
叉燒大塊又唔會太薄,配拉麵食係絕配
拉麵比較軟,食落彈牙

新上市築地沾麵:櫻花蝦沾麵$88、魚介沾麵$88

日式煎餃子🥟$38
餃子皮非常薄,我個人非常喜歡皮薄既餃子,底部煎香左,配上餃子醋,酸酸地好開胃!

純情豬菇力卷$40

呢隻豬非常嫩口,看來真係幾純情~醬汁被金菇豬肉吸收曬,好入味,豬肉味亦十足,有驚喜既小食!

芝士雞肉棒$38
好多溶左既芝士係雞肉棒面頭,咬落去仲有拉絲芝士既感覺,非常滿意!雞肉仲加埋軟骨入去,食落非常有口感,肉汁豐富既雞肉,食完會覺得唔夠!

日式柚子冰(左)餐配+$8
非常重手既柚子冰,好夠柚子醬,飲落甜蜜蜜,唔會比啲冰溝淡曬!
和歌山紀州梅子冰(右)餐配+$8
原粒梅子放係冰上,賣相十足,飲落梅味亦重,不錯!
整體食物質素不錯!小食更係意想不到既好味,有驚喜!不錯!
  • 純情豬菇力卷