2021-05-19
晚上約朋友去元朗食飯吹水,朋友話入想食日本野,啱晒啦!元朗咁多日本餐廳,隨便搵都有好多選擇!最後揀咗九丁目,係因為見個門面的櫻花幾有feel!Menu有刺身、壽司、熟食好多選擇,我點了碗辣芝士濃湯海鮮烏冬做主食,芝士唔係拉絲個種,係個湯有陣陣的芝士香味,係芝士融入湯入個種, 我覺得唔算辣,微辣程度,海鮮有扇貝、青口、蝦,烏冬好滑,湯底又熱又香濃!朋友選了特選壽司拼盆,有三文魚、帶子、金倉魚壽司等等,朋友話壽司都幾鮮甜,而且壽司配搭係佢平時都會點的,好啱佢食!食日本野當然要點返幾款小食,包括我最愛的蟹籽沙律!估唔到2人份量會咁大盆,我懷疑有一大條青瓜的份量!蟹籽份量多又新鮮彈牙,不過攪勻就係技術性的問題,青瓜新鮮爽口,食完感覺清新,平時唔食菜的都會不知不覺食好多~另外芝麻雞翼都係必點的,雞翼外皮沾了炸粉做到好脆口的效果,內裡好熱辣辣要小心燙口,肉質好滑有汁!軟殼蟹手卷有2份唔使爭,軟殼蟹都幾大份,雖然配料放了青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽,同剛剛食的蟹籽沙律有重複的感覺,不過加埋軟殼蟹一齊食,口感豐富又ok喎!最後叫埋2枝日本果汁梳打,密瓜同白提的味道都好香,而且唔會係好假的死甜味,日本野的確係唔
最後叫埋2枝日本果汁梳打,密瓜同白提的味道都好香,而且唔會係好假的死甜味,日本野的確係唔同d
如果唔怕熱,其實坐在餐廳外面的枱係好有feel,晚上有煙放出,加上周圍的裝飾,好似去了日本庭園咁