2024-09-13
今日我喺中環嘅 Agehan 餐廳享用咗一頓令人難忘嘅日本料理,真係非常滿意!餐廳嘅環境優雅,裝潢簡約而富有日本風情,令人感到放鬆。我係一個中環人,細個嘅時候爺爺帶我去富麗華酒店食這間日本菜, 後來搬咗嚟交易廣場有20幾年,我經常喺度食完嘢之後搭夜機去東京或者台北玩, 所以非常享受這裏的時光, 知道佢9月30號就要結業, 佢能夠找地方開過一間首先,我試咗拖羅刺身,真係新鮮得令人驚喜!每一片拖羅都切得非常薄,入口即化,油脂嘅香味在口中散開,實在係一種享受。接住,我點咗拖羅手卷,海苔脆口,內裡嘅拖羅搭配米飯,味道完美融合,令人一口接一口,停唔落嚟。然後,我試咗牛肉薄燒,肉質鮮嫩,燒得剛好,外焦內嫩,搭配上特製醬汁,味道更加出色,真係好滿足。最後,炸蝦天婦羅亦都唔可以錯過,蝦肉鮮甜,外層炸得金黃酥脆,搭配上天婦羅醬,口感一流。總括來講,Agehan 係一間值得推薦嘅日本餐廳,無論係食物質素、服務態度,定係用餐環境,都令我感到非常滿意。下次一定會再來,期待再試其他美味菜式!