2010-04-20
因為有呢間餐廳的 6 折扣卷, 所以一家人興高采烈準時到達巳預約好的時間 ... 等入席.說回今趟, 一年人事幾番新, 更可況幾年沒有踏足此餐廳, 又或者講依家年長左, 肚皮係窄左, 但眼光的確放大了, 明白什麼叫做 “不進則退” 的道理 !!我們一行 8 人, 被迫在3 張雙人, 慶幸是隔離枱有客人食完, 我哋先可以拎多一張枱來坐得舒適點.1/ Full Build Your Own Samples @$198.在數款中選四款, 我們點了炸芝士條/薯皮/芝士西蘭花/洋蔥圈, 配上沙津醬和甜酸醬. 薯皮好好吃,厚身的薯皮上有一層厚厚的焗芝士, 灑上煙肉碎, 真的很香口, 不過略帶油膩了點. 其次炸芝士/芝士西蘭花/洋蔥圈也好好味. 尤其是炸芝士, 芝士從外層流出來, 而且很有芝士的香味. 我們叫全份數量, 但看起來份量好像分小了點.2/ Half Honey Ribs @$198.半份蜜糖汁燒豬肋, 整體不單止肉軟汁香, 骨燒得唔乾, 尤其是很喜歡那軟骨部份. 還有一提喺不須要花費任何力氣, 便可以輕易地將全條起骨, 真的很滋味. 配菜有一球既薯蓉,很香很滑應放了很多牛奶
2/ Half Honey Ribs @$198.
半份蜜糖汁燒豬肋, 整體不單止肉軟汁香, 骨燒得唔乾, 尤其是很喜歡那軟骨部份. 還有一提喺不須要花費任何力氣, 便可以輕易地將全條起骨, 真的很滋味. 配菜有一球既薯蓉,很香很滑應放了很多牛奶. 不過都係嗰句, 份量只得數條骨 ... 好似少了點 !!
3/ Shrimp Caesar @$148.
凱撒沙律加蝦, 沙律菜相當新鮮,生菜吃來非常爽脆,而蝦的烹調方法好似泰式咁, 偏乾身有小小酸辣感覺.
4/ Veg Quesadilas @$172
墨西哥薄餅包有一些生菜絲同埋半溶既芝士, 那片quesadillas 烤得不夠乾身, 偏淋. 整體口感頗是清淡的, 不過很飽肚 ... 可能太多芝士了.
5/ Parmesan Shrimp Pasta @$194.
巴馬芝士汁 拌長通粉, 上面有數隻去殼急凍蝦肉, 微微煎香過. 配上一片的脆脆蒜蓉包. 個醮汁較為結身, 很快變成一舊舊 !!
6/ Wagyu Steak @$348.
我地要7成熟, 塊扒好味, 肉味好濃, 保持了肉汁, 而且脂肪比例岩岩好, 所以舊肉唔會過肥.
配有一個焗蓉
7/ Loadded Potato @$46.
焗薯好大個, 聽他們說好味, 伴住溶溶哋嘅牛油同酸忌廉, 視覺上也不錯.
8/ Chocolate Talkcake @$96.
一直期待已久, 因為要人多才可以食到. 個杯好大, 一件朱古力蛋糕在底, 加一球雲呢拿雪糕, 再加點cream 同餅碎在上. 主要係嗰朱古力蛋糕, 質感比較粗糙, 並不是海綿蛋糕. 朱古力味香濃. 食到最底仲有d 朱古力餅, 淋中帶點脆, 真係照顧周到.
9/ Blondie @$76.
暖暖的蛋糕配上冰凍雪糕, 個蛋糕質地有些似brownie, 比較硬些, 用了很多果仁, 提子, 肉桂味唔算好重. 應該用左勁多牛油, 勁多糖搓成再焗,才有這樣的外脆內軟的蛋糕口香感覺. 不過真係好甜漏 ...好彩旁邊有一球雪糕中和一下, 真的好好味.
10/ Double Chocolate Cake @$86.
朱古力暖心蛋糕 , 蛋糕夠鬆軟, 中間的糖漿仍暖暖地, 之後慢慢地流出來. 旁邊加上一球雪糕, 食完好飽好滿足. 這個甜品補償了之前所食的不足矣.
服務 : 真的不是太好, 明顯是人手有點不足,很難才找到侍應幫忙, 又漏單又斟水既情況.
老實說, 如果沒有折扣卷, 我猜想也不會再光顧此品牌餐廳, 因為隨便可以搵到另一間更好味, 更抵食, 服務的更好餐廳.
再見 “露比” !!