1K
2018-06-21 2385 views
同住喺九龍城嘅朋友提起過呢間西餐廳,佢都未曾聽聞,由於我之前食過,覺得質素唔錯,經常推介俾佢試下,是日收工我地就約埋過黎九龍城試試,反正大家嘅另一半都已經投入左西界盃,唔得閒同我地女人仔食飯。平日晚上,估唔到都全場滿座,大部分係一家大小,想必係住喺附近嘅朋友了,見佢地同店員都頗為熟絡。我地冇預約,坐接近門口嘅二人枱。環境比較似係啲老派西餐廳,燈光稍暗,頗有氣氛。唔想煩惱當然係一人一份套餐,包括前菜、餐湯、主菜、甜品、餐飲。店員先上餐包,蒜蓉包微溫,蒜香十足,又夠軟熟那不勒斯海鮮湯湯十分熱辣辣,味道濃郁,亦很足料,每份有一隻蝦、帶子、魷魚、魚肉,很有誠意前菜可選雜果沙律、焗法式田螺配薯蓉,揀左後者,新鮮熱辣焗起,店員都好細心,提醒碟邊很熱。以薯蓉墊底,薯蓉帶香草味,入口順滑到不得了,完全冇油膩感。田螺連殼上,一共六隻,焗到啱啱好,爽彈入味。我仲鐘意倒埋螺汁落薯蓉度食,更加香主菜方面有西冷扒、燒羊架、煎銀鱈魚,我揀左銀鱈魚試下。可能客人頗多,都等左一段時間先上到主菜。銀鱈魚份量適中,伴有雜菜、薯蓉。好喜歡呢度嘅薯蓉,滑溜之餘好似仲有陣奶香,唔飽滯。鱈魚煎到啱啱好,並無加過多調味,輕輕加少少

蒜蓉包

那不勒斯海鮮湯

以薯蓉墊底,薯蓉帶香草味,入口順滑到不得了,完全冇油膩感。

焗法式田螺配薯蓉

鱈魚煎到啱啱好,並無加過多調味,輕輕加少少黑椒突顯鮮味,魚油很重,但不膩

魚肉滑溜,僅有一條小骨,連唔鐘意食魚嘅朋友都讚好味,哈,其實佢係怕有骨魚啫。
煎銀鱈魚

最後上埋埋甜品,係歌劇院蛋糕,用左藍莓、草莓片、脆脆伴碟,蛋糕朱古力味香濃,甜度適中,而且質地唔粗糙,亦有層次感。
歌劇院蛋糕

幸好今次帶朋友黎,佢印象都好好,並謂住左咁耐都唔知有間西餐喺呢個位,下次要一家人黎試下lunch咁話

餐牌:

2018-06-20