2007-12-13 12 views
8.12.07是日念念不忙這裡的蟹粥, 再訪這裡.上次沒點剌身, 今次點了近期大熱, 池魚剌身, 不怎知的, 試過了金沢的便一試難忘. 一有這剌身, 便想試試. 味道較清淡, 配上的醬油也沒渾入少許薑葱, 味道只是ok.火炙三文魚腩壽司, 魚油夠, 燒得夠香, yummy!另一必叫的係燒牛脷. 今次也有點失望, 燒得不夠透, 唔夠香. 有點失落感…網燒牛扒, 過熟了點, 但尚算有牛味, 可以啦! 但驚喜的係配菜, 蕃茄仔, 青瓜和羅馬生菜, 紫色菜都相當新鮮, 配上少許沙律醬, 美味!今次不知怎的, 點了一個我只係半島夠胆食的一道菜….牛尾煲跟多士! 我見到有個鍋可以跟d 飽, 即刻就想試下. 覺得飽+汁, 係人間極品, 好痴線, 肥到癲!!! 但見到牛尾, >_<, 好驚呀. 想了一會, 終狠下心點了. 但意外地, 一點羶味也沒有. 不知怎的, 半島吃過的也沒羶味, 係屬於美味的一道菜. 但不知怎的, 總覺得是不好吃的, 好可怕的食物. 但今次炆得幾淋, 不算很入味, 但炆出來的汁卻令我大快朵頤. 我把整片多士狠狠地扔進一碗汁內. 放一分鐘, 才”打撈”上來, 慢慢嘆
8.12.07

是日念念不忙這裡的蟹粥, 再訪這裡.

火炙三文魚腩壽司, 魚油夠, 燒得夠香, yummy!

今次不知怎的, 點了一個我只係半島夠胆食的一道菜….牛尾煲跟多士! 我見到有個鍋可以跟d 飽, 即刻就想試下. 覺得飽+汁, 係人間極品, 好痴線, 肥到癲!!! 但見到牛尾, >_<, 好驚呀. 想了一會, 終狠下心點了. 但意外地, 一點羶味也沒有. 不知怎的, 半島吃過的也沒羶味, 係屬於美味的一道菜. 但不知怎的, 總覺得是不好吃的, 好可怕的食物. 但今次炆得幾淋, 不算很入味, 但炆出來的汁卻令我大快朵頤. 我把整片多士狠狠地扔進一碗汁內. 放一分鐘, 才”打撈”上來, 慢慢嘆. 好好味呀! 好似味吉陽一咁叫…. D牛肉味的精髓似乎炆咗出來. 我轉頭跟友人說, 好想飲咗個汁, 當湯咁呢…但已嚇見他已正在喝湯, haha! 英雄所見略同呀!

最後上的是蟹粥, 我想由於次序安排有點問題, 以致這次的蟹粥味道稍遜. 因為之前喝了湯和汁浸多士的關係, 不能嚐到蟹粥的味道. 感覺差了點.

因這牛尾汁多士, 已足夠給一個笑臉了!