2009-05-13 14 views
母親節再來南亞,今次應可試下海南雞飯可能係因為母親節,我問個侍應拿個餐牌都話無,得番指定1人、4人同6人set,4人set完全唔吸引,我們4人叫左3個set包括咖哩牛腩、炒貴刁、海南雞飯同叫多份4色串燒。咖哩牛腩同炒貴刁唔多講,之前寫過,今次寫下海南雞飯同串燒呢到o既海南雞飯水準唔錯,今日真係好雞搵到有雞味o既海南雞了,有點喜出望外,拌雞的有蒜頭辣椒醬同蔥油,蒜頭辣椒醬唔多夠辣偏酸,老豆話少左四季桔,呢碟醬點都唔會好.....順帶一提,南亞由以前開業至今都係無"黑醬油",黑醬油係新加坡至有(蔡瀾先生都有講過),阿蘇介紹果隻黑醬油都係新加坡野,南亞係海南人開,海南同星馬食物雖算同宗,但當中係有差異的,有時唔一定改變先係好,所以子弟建議如果單係為黑醬油而叫海南雞飯的食家請先了解入左邊到食野以免失望海南雞飯O既另一靈魂 -- 油飯,呢到O既油飯同以前都係咁與眾不同,正宗油飯做法講究,一定要用糯米同粘米溝,比例要適當,煲飯之前一定要炒,除左雞油仲要落蒜頭先夠香,臨煲好仲要加芫茜焗一陣先完成,當中技巧我估依家都無乜人完全掌握,老師父果套做法係好費時費功夫,今日就算識都未必有食店願意做,雖然老豆話
母親節再來南亞,今次應可試下海南雞飯

咖哩牛腩同炒貴刁唔多講,之前寫過,今次寫下海南雞飯同串燒

海南雞飯O既另一靈魂 -- 油飯,呢到O既油飯同以前都係咁與眾不同,正宗油飯做法講究,一定要用糯米同粘米溝,比例要適當,煲飯之前一定要炒,除左雞油仲要落蒜頭先夠香,臨煲好仲要加芫茜焗一陣先完成,當中技巧我估依家都無乜人完全掌握,老師父果套做法係好費時費功夫,今日就算識都未必有食店願意做,雖然老豆話食得出依家係差以前dd野,不過總括油飯質素係絕不差

串燒就真係....雞牛豬蝦,首先係燒得過左火,好乾好實,豬肉串差d咬唔開,仲有d醬,呢樣就真係走哂樣,沙爹汁超"傑"﹐好甜花生醬味,一d都唔似沙爹汁,成晚最貴同最差都係呢味

餐飲熱coffee是咖啡精開的,老豆話依家都唔會好似以前咁用功夫做咖啡,又要溝豆炒豆.....,有d失望無飲過以前杯咖啡
2009-05-10
$110 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
  • 海南雞飯,咖哩牛腩,炒貴刁