係openrice頭果頁見到佢係十大餐廳之一, 於是約埋個friend來一試其實力.刻意冇叫到佢地個招牌菜Dry Aged 肉眼同和羊架, 因為openrice都大致得到好既評語, 反而叫左Alaca Meun入面既野, 法國鵝肝 伴菠蘿莎莎----鵝肝真正做到外脆肉溶, 同菠蘿一齊食味道好夾, 超正鴨肝醬多士----醬本身做得幼滑, 鴨未不太重, 都係用菠蘿伴住, 看來大廚真係好喜歡用菠蘿用作伴菜.海龍皇湯---入面有帶子, 蝦, 青口, 未飲已聞到很濃郁的海鮮味, 入口的確濃郁, 不過飲落有少許苦的味道, 似係酒既苦味, 或許是用來僻走海鮮的腥味, 但整體來說, 都是好飲的北海道帶子海膽汁全蛋寬麵----三隻燒帶子size 好巨, 上面每粒都伴著海膽, 帶子同海膽入口鮮甜, 好好食, 全蛋寬麵就覺的乾左d, 可能over cook左法國古法慢煮鵝脾----個皮好脆, 肉質好淋, 鵝味十足, 個濃汁好好味, 如果真係好似睇雜誌講要煮超過6小時, 我覺得好抵食.

2010-09-21
  • 鴨肝醬多士