2018-09-15 93 views
同朋友行街行到攰,就想坐下,最後揀咗好近太子站嘅始創中心食下野。咁岩比我地見到一個舒適嘅地方,環境清幽。咁就決定同朋友一齊去食啦!RBTea係一間,感覺好舒服,同好relax 嘅地方,我同朋友就叫左個黑糖勢力set。依度包括黑糖珍珠鮮牛奶,黑糖布甸鮮牛奶,鹽酥雞拼盆,裏面包括除鹽酥雞之外,仲包括地瓜條、腸仔同蝦條。先講下個野飲,黑糖珍珠牛奶,黑糖同鮮牛奶夾得非常好,好似飲緊嗰啲珍珠奶茶,但係飲嘅係鮮牛奶,仲要係唔太甜嘅黑糖,飲之前有個巧妙位置,要先將啲黑糖同鮮牛奶撈埋一齊,撈勻左先飲,咁樣嘅甜度,同埋好味道,價值係100分,冇得頂!出面嘅黑糖通常都比較甜,呢杯黑糖鮮牛奶,佢嘅甜度正常,仲要好突出到佢嘅黑糖味道,但係又唔太甜,同先後奶配合得天衣無縫,仲要上面加咗個雪糕球正到不得了。之後就係黑糖布甸鮮牛奶,依個就多咗布甸,冇咗個雪糕球,但係佢飲落同之前嗰杯就係另一種味道啦,依杯個布甸唔太甜,仲有黑糖同布甸嘅味道同樣能夠散發而出,絕對唔會其中一種材料遮蓋另一種材料嘅味道,加上又係配合鮮牛奶,飲落去嘅味道真係零舍唔同嘅。之後就講食物啦,講下個鹽酥雞先,個鹽酥雞味道啱啱好,佢啲軟硬度,仲有鬆脆程度,真係冇得頂,佢落嘅粉漿唔太多,絕對唔會食到成口都係粉,我個人覺得直頭同台灣嗰啲都冇得比。個哈片呢就有佢嘅特色,並唔係是但俾啲印尼哈片你,而係食得出自己炸嗰種蝦片,真係好有屋企嘅感覺。整體黎講,有得食又有得飲,仲要有個清靜嘅環境俾你去傾下計,食下野,真係無得彈。