放假又入咗屯門同個老朋友聚舊,經過市中心見到Kuru Lab,之前已經試過呢間嘅Tiramisu、拿破崙、同埋佢嘅蛋糕,今次見到冠軍甜品大師又出咗幾款新品,買咗幾個返屋企樣樣都試下。✨和栗麻薯雪糕 - 可杯裝/筒裝(口味:日式草莓、曲奇妙趣、雲呢拿、濃朱古力)使用熊本縣嘅球磨栗子,食起來又香又甜;外層係細緻栗子蒙布朗,內層包住口感煙煙韌韌嘅麻薯、日本厚忌廉、同埋我自選嘅濃朱古力,又香濃又軟滑,充滿層次感,幾得意嘅配搭。✨大福雪糕(口味:日式草莓、曲奇妙趣、雲呢拿、濃朱古力)自家製嘅大福餅皮頂層有香甜嘅草莓🍓餅皮煙韌,內層係香滑嘅日本厚忌廉、十勝紅豆同埋自選嘅草莓雪糕,女朋友本身係一個紅豆控,十勝紅豆香濃軟棉,難怪女朋友同我都要爭住食。✨麻薯鮮果撻(口味:日式草莓、熟成芒果、伯爵茶無花果、黑朱古力)冠軍甜品大師今次棄用吉士配鮮果嘅傳統,以日本濃忌廉配上自家製麻薯小丸子取代吉士忌廉,加上朱古力塗層的曲奇撻底,立即提升撻底的香脆濃厚度。有4款口味,我揀咗熟成芒果,食落香甜一啲都唔酸;加埋日式厚忌廉和煙韌嘅麻薯小丸子,層次感爆燈。✨日式濃蛋焦糖燉蛋 - 生肖高溫陶瓷杯季節限定使用日本雞蛋,冠軍

✨大福雪糕(口味:日式草莓、曲奇妙趣、雲呢拿、濃朱古力)

冠軍甜品大師今次棄用吉士配鮮果嘅傳統,
以日本濃忌廉配上自家製麻薯小丸子

✨日式濃蛋焦糖燉蛋 - 生肖高溫陶瓷杯季節限定
使用日本雞蛋,冠軍甜品師利用日式和法式嘅製作方法,調配出獨家糖蛋奶嘅完美比例,法式嘅外脆內軟,同時又保留返日式傳統嘅蛋香同幼滑嘅口感,好食到停唔到口。燉蛋嘅焦糖店員會即叫即做架,控制火候啱啱好,焦糖香脆得嚟又唔會過火。
盛載住燉蛋嘅杯係季節限定嚟,杯身印上可愛嘅十二生肖動物,大家可以自行保留返用嚟製作甜品㗎。