2013-12-24
約2個月前係星巴克面書見到佢話係佐敦道有新店,咁見到面書post咗店面的相又好似唔係好大咁,於是我地就揀咗個星期一晚去睇吓,其實鋪面唔大,坐位數量又唔多,以一大塊落地玻璃分隔外面,玻璃後一排坐位對正出面個巴士站,唔怕人望都可以坐嘅。不過樓底好高空間感好好又寧靜,只是食物選擇唔多,應該係賣哂喇,諗住去新店所以都想食新野,好彩去之前係第2間Starbucks買去食啫,如果唔係真係冇野好食喇。① 煙肉芝士卷 Bacon Cheese Roll ($13)都幾......普通同貴,只係比起普通麵包店果D較大個同埋翻熱後的煙肉較香而已。② 乾果果仁黑麥多士 Dried Fruit & Nut Rye Toast $17本來見到一塊多士收17蚊唔值唔抵,可是我又想試暈新野食,買就買啦,當然又係叫店員叮燶D喇。多士真係要燶邊先好食,因為呢件係厚多士呢,所以燶邊的麵包皮超脆,正!包入面有好多乾果,有紅莓乾無花果乾同杏脯,明明乾果應是頗甜的,但熱後同多士一齊食又唔甜喎,仲幾有咬口添,好食!!!③ 焙茶紅菜頭鬆餅 Hojicha Beetroot Muffin ($17)面層有亞麻籽,當然沒有味,整個Mu
都幾......普通同貴,只係比起普通麵包店果D較大個同埋翻熱後的煙肉較香而已。 ② 乾果果仁黑麥多士 Dried Fruit & Nut Rye Toast $17
多士真係要燶邊先好食,因為呢件係厚多士呢,所以燶邊的麵包皮超脆,正!包入面有好多乾果,有紅莓乾無花果乾同杏脯,明明乾果應是頗甜的,但熱後同多士一齊食又唔甜喎,仲幾有咬口添,好食!!! ③ 焙茶紅菜頭鬆餅 Hojicha Beetroot Muffin ($17)
面層有亞麻籽,當然沒有味,整個Muffin見到黑色一條條的係茶葉,第一口食落的確好有茶味,茶葉支唔會難𡁻,不過紅菜頭就得好少份量,只有約2厚條,但質感似啫哩而且又冇紅菜頭味喎,整體都尚好的。 ④ 黑椒牛肉粒批 Chunky Pepper Beef Pie ($28)
批唔算大,翻熱後酥皮鬆脆,放耐D佢會吸收牛肉汁,濕潤咗嘅酥皮都好食唔油喎,都係多得牛肉汁;粒粒牛肉肉質夠腍唔實炆得不錯,如果覺得黑椒味唔夠又可以點下批面的黑椒碎,唔錯呀!! ⑤ 橄欖麵包 ($8)
其實似麵包條好修長都幾細,麵包好煙韌,都面有好多橄欖粒,唔算好好食,只係覺得唔多抵啫。