好友生日前夕正苦惱要同佢食咩慶祝好,咁啱愛麗絲同事就介紹左爆汗串串依間四川野食俾我,話一定啱我嘅嗜辣朋友。-小店以放題形式為主,串串款式都已經有成37款!湯底除左有由十二種配料煮成嘅正宗成都辣湯,仲有唔辣嘅豬骨湯揀,每人加廿蚊可任食小食,再加三十蚊就任飲飲品。-嚟得四川餐廳,當然要叫辣湯啦,bb辣同小辣當中,就叫左小辣。湯底麻香味重,辣度適中,辣味唔嗆喉。37款串串入面,愛麗絲就揀幾款個人認為好食嘅講下:-腐皮、腐皮金菇、娃娃菜:依類索湯配料真係冇得彈,食到停唔到口,愛麗絲咀都麻埋😂-蓮藕、萵筍、西蘭花:初初以為依啲硬身蔬菜會麻麻地,點知佢地都幾入味,索索聲原來同麻辣湯又幾夾~-牛肉、五花肉: 肉類薄切好入味,唔算嫩滑但唔會鞋身,一串兩小片,唔怕食濟!-另外見佢小食都幾吸引,所以都加左廿蚊任食:- 蒜泥青瓜 蒜泥惹味,青瓜爽甜,簡直係必食嘅開胃小食😋- 麻辣千層肚 千層肚爽脆,但出奇地比其他小食辣,雖然嗆喉,但辣得過癮🥰- 麻辣鴨血 鴨血夠哂入味又唔會煮到爛哂,冇血腥味,encore左好幾次👍🏻- 酸辣厥根粉 基於好奇心下叫左個嚟食,口感q彈,酸辣比例各佔一半,可以一試~- 香辣無骨鳳

另外見佢小食都幾吸引,所以都加左廿蚊任食:
蒜泥青瓜

蒜泥惹味,青瓜爽甜,簡直係必食嘅開胃小食😋
麻辣千層肚

千層肚爽脆,但出奇地比其他小食辣,雖然嗆喉,但辣得過癮🥰
麻辣鴨血

酸辣厥根粉

香辣無骨鳳爪

食野最唔鍾意有骨😂只講去骨鳳爪處理過程都夠哂誠意啦~
缸缸紅鍋粉

薯粉同辣湯一向係最佳拍檔,但一定要吹凍先好食,又熱又辣會顯得更辣😂
成都老冰粉

食完麻辣野最適合食啲甜野中和番味蕾。依個老冰粉比我喺第度食嘅稍為企身,口感似涼粉,少少山楂調味,即時解麻😛
香港正值踏入冬天開始凍,除左打邊爐,食辣野都不失為一個好提議,仲唔怕好似夏天食辣野咁食到爆汗添,大家快試!🤣🤣
2019-12-08
$178 (Dinner)