2021-12-15
一到冬天就想食啲溫補食物,大家都聽過養生,但有多少人真係可以做到呢?我自問都盡量早睡早起,其餘就要靠食療。「盈記四季養生麵館」是我最常去吃養生湯麵的地方,因為它有我喜歡的養生湯底,由店子開業初期到今天,我發現它們嘅湯底,都經過幾次改良,而家藥材味冇咁重,味道傾向鮮甜。藥膳農場雞蟲草花養生湯$65份量如常地多,今次揀咗配滋陰補身蟲草花,鷄腿和鷄肉也齊全,農場鷄的優點口感特別彈牙,雞皮又黃又厚,肉的纖維比較細密,一句講晒好滑。仲想講下個湯底,基本上湯底內加入紅棗,龍眼肉和杞子,真係甜!每一次都會喝光,喝完整個人熱辣辣。藥膳上湯自家製水餃五隻$36水餃和廣東水餃大不同,這裏的水餃皮比較厚,以豬肉餡料為主,唔太肯定用咗什麼調味,但係味道幾特別,胃口唔大嘅人其實份量啱啱好。另外有兩款小食令我百吃不厭鮑汁炆花菇$38花菇非常厚身,直頭是花菇扒,而且炆到超入味,鮑汁吾太咸,真係好好味!古法炆蘿蔔$28冬天最適合食白蘿蔔,白蘿蔔入口即化,無渣,味道清甜無比,加埋藥膳湯底,簡直係無敵。熱檸檬蜜 只須+$7
我自問都盡量早睡早起,其餘就要靠食療。
「盈記四季養生麵館」
藥膳農場雞蟲草花養生湯$65
每一次都會喝光,喝完整個人熱辣辣。
藥膳上湯自家製水餃五隻$36
另外有兩款小食令我百吃不厭