做完冬嘅翌日做野晏左少少走,屋企留咗羊腩煲俾我,我見天氣凍凍地不如買兩碗外賣糖水番去一齊食啦!屋企有老人家比較鐘意食傳統中式糖水,我就去左筲箕灣望隆街嘅翠苑買碗糖水。翠苑嘅前身係大良八記,自大良八記十年前冇做後就接左手。餐廳嘅招牌已經不敵歲月嘅痕跡有啲甩色。由於筲箕灣人口平均年紀偏大,所以傳統中式糖水比新式糖水例如芋圓、綿綿冰等更受歡迎~ 即使疫情前,晚上買甜品嘅食客主要為外賣。餐廳嘅餐牌張貼於門外,供客人排隊買外賣時可以揀揀心水甜品。基本上數得出嘅中式糖水翠苑都有供應,連比較冷門嘅桑寄生茶同腰果糊(週末限定)都會供應。 =========================== 紅豆蓮子百合 $17 加 湯圓 2粒 $8紅豆沙黎講$17都尚算合理,不過加湯圓$4/粒就有啲偏貴。外賣番到屋企再整番熱食,紅豆沙非常「傑」,好似食緊漿糊咁,口感十分麻麻,湯圓似係現成,食落似一早煲好,已經冇左果種煙韌感。 老實講我呢啲90後都係喜歡食新式糖水多啲,傳統中式糖水恕我唔識欣賞。

===========================

紅豆蓮子百合 $17 加 湯圓 2粒 $8
紅豆沙黎講$17都尚算合理,不過加湯圓$4/粒就有啲偏貴。

TakeAway
$25 (Last Night Supper)