2024-01-28 21 views
我成日都掛住傳統🇹🇭泰國美食,成日都想食泰國菜🥗~見到555 Thai Fusion有泰式🥘冬蔭公湯底火鍋梗係要試吓啦!😋係泰文5️⃣呢個數字發音為『哈』,所以好多時泰國人發短訊覺得好笑時都會打555555嚟代替hahaha 😂 所以見到餐廳改呢個名特別有親切感☺️~ 火鍋仲可選原個🥥椰青椰子雞湯底!配料包括🦐蝦、🐚花蛤、🐮泰國牛肉丸、🐷泰國豬肉丸、🐟魚丸、豬肉片、🐔雞肉、🥬唐生菜、🍄秀珍菇、🍅蕃茄角、🌱青通菜、🌽粟米芯同泰國米粉,仲有加咗$38 free flow泰式🍋青檸梳打,亦都可以揀泰式🥤檸檬茶嘅冬蔭公湯底勁濃郁好味🤤,辣度🌶️啱啱好,我會𢳂一啖湯同配料一齊食,泰國運嚟嘅牛肉丸同豬肉丸好多汁彈牙💦,青檸梳打係我嗌嘅入面最好味嘅,酸甜配搭得夠搶😍,泰文入面我哋會形容為เข้มข้น,即係味道濃郁咁解~😌🙏除咗冬蔭公火鍋之外,我哋叫咗🥗燒牛肉沙律同🥬蒜蓉通菜,沙律調味好開胃,🥩牛肉大塊唔慳家,軟度適中,令到我一啖接一啖!😮蒜蓉通菜有泰國local嘅水準,一啖菜一啖牛肉好夾!👍🏻