2024-05-23 172 views
同事介紹了一間馳名的糖水舖,店舖名稱聽到也感可愛,原來多區也有分店。趁今日下午茶,外賣享用了一道糖水,為繁忙的工作增添了一點動力。我選擇了「冰芋圓4號」,包含芋頭、紅豆、珍珠及涼粉,最特別的是底部有一堆黑糖製成的沙冰,令整碗糖水更清涼順口;芋頭及珍珠的煙靭程度,甚為可口美味。這款甜品種類豐富,不僅層次分明,更讓「三點三」呢刻心情愉悅輕鬆。大家食嘅過程千祈唔好顧住吹水,因為唔可以太慢,當冰沙溶化後,整碗糖水就會變得水汪汪,情況就好似溶咗嘅雪糕⋯.我個人認為加入少量的花奶,可令涼粉更順滑更完美,大家不妨試一試。P.S.外賣盒大約有7cm ×12 cm,雖然很大碗,但不建議兩個人分享,因為食材真係好難平均分配,也試唔到真正的味道,尤其是那堆冰沙。

2024-05-23
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$52 (Tea)