2023-09-05 766 views
當我上網搶緊0機票嘅時間,女友小熊突然來電,問我今晚食咩好?佢係北角出差係北角收工,提意去小巷弄好唔好…好好好..... 我求求其 Hea 回就算,因為要繼續搶機票,甚至無時間上網睇睇小巷弄係咩餐廳,聽個名以為食上海菜,到步先知原來係台灣菜,咁就睇睇佢同北角另一間台灣餐廳九份飽有何優勝先.講環境,九份飽行古早味,我超喜愛,但冷氣完全唔掂,相反小巷弄冷氣就好勁,店內光光猛猛,九份飽座位狹窄,小巷弄闊落舒服.點咗二人套餐,酥炸大豬排湯麵,三牛薈肉燥飯,迷你蔥油餅,滷水豬大腸,芋香珍珠奶茶同蜂蜜雪梨茶.優點:1, 好多時D飲品都沖到好淡偷工減料,但小巷弄嘅芋香珍珠奶茶同蜂蜜雪梨茶夠味但唔會太甜.2, 酥炸大豬排外層酥脆豬扒鬆軟,湯麵清甜之餘有有少少藥材味,夠特別.3, 迷你蔥油餅餡料足夠蔥油香.4, 三牛薈肉燥飯有牛肚牛筋同牛𦟌,牛𦟌同牛筋夠哂冧,份量同樣足夠無偷工減料.5, 服務唔錯,我地話位置太凍要求轉位,湯麵要求加蔥花,職員都樂意無黑臉.缺點:1, 二人套餐主食無我喜歡嘅麵線,要另外點,可惜.2, 湯麵用上粗身台灣麵,我都係中意食D幼身粉麵,個人口味問題吧.3, 我愛嘅蔥油餅,太迷你

優點:

3, 迷你蔥油餅餡料足夠蔥油香.

缺點:

1, 二人套餐主食無我喜歡嘅麵線,要另外點,可惜.

3, 我愛嘅蔥油餅,太迷你呀! 唔夠喉.

4, 牛肚韌咗少少,而且唔夠入味.

小熊問我點解遲到,我話幫佢搶機票,其實只係幫自己搶到,睇怕要快快去幫佢搶機票鳥....