2020-01-13
好耐好耐沒去食小酒窩,兩星期前經過廟街,見到附近所有餐廳都非常靜,今日星期日放假立即好想去小酒窩幫襯早幾年媽媽成日在佐敦睇中醫,我地成日睇完醫生去小酒窩食lunch, 覺得食物好好味,我同媽媽最喜歡食果度既牛油果沙律, pizza 同kebab.今日我同少爺2點15到小酒窩,星期日都得4枱客! 以前餐廳係3點會落場休息,現在已經全日營業。市道真不太好星期日一樣有lunch set, 款式非常多,salad, kebab, pizza, curry, ribs樣樣都有,非常抵食lunch set包左餐湯同咖啡價錢當然比散叫抵飲完香草薯仔湯, 我地叫既Four seasons pizza(88蚊)黎喇,雖然係6吋但感覺一d都吾細, Four seasons pizza係小酒窩既signature,我地次次都叫覺得好好食裡面有雞肉。蘑菇之類,好多拉絲芝士,加埋d泰式雞醬好鬼夾,餅底亦吾厚仲要左BBQ baby back ribs(半份) (118蚊),份量一d都吾細,晚市半份148蚊,lunch包埋飲品,超抵! ribs個汁係好味的,但燒得少少overcooked, 所以個骨有少少乾。食完
lunch set包左餐湯同咖啡價錢當然比散叫抵
ribs個汁係好味的,但燒得少少overcooked, 所以個骨有少少乾。食完勁飽,其實呢度既牛油果沙律都係勁好食,但今日得2人所以沒叫。
少爺的熱咖啡好香而且咖啡奶係熱打的,呢個好重要,好多餐廳都好懶沒配熱奶。
呢度既凍咖啡亦係好飲的, 而且幾strong, 我3點飲完當晚立即失眠
小酒窩沒加一,埋單只要206蚊,餐廳細雖然有少少迫,老闆侍者全是外籍人士(中東人?)都幾殷勤。以前黎成日見到靚佬老闆,他官仔骨骨,今日黎沒見他,多左個老他20年的中東叔(同老闆有d似樣),我同少爺講:2。3年沒黎,老闆吾係老左20年變哂樣呀。。
少爺:您咪癲喇,呢個應係老闆個阿爸呀!
我:係??甘都好d, 以為生意冷清左老闆老左20年。。
我係咪好好想像力呢?