2022-07-18
呢間嘅旺角分店一向都幾多川菜迷幫襯,今次試試銅鑼灣新店,裝潢同一般川菜店唔同,走文青同大自然風之餘,卡位都幾多。整體座位舒適闊落,非常企理。平時酸菜魚就食得多,冷鍋魚真係第一次聽,原來係指無需加火都保持到食材溫熱嘅做法。自知唔太叻食辣,今次先試吓最弱嘅bb辣,估唔到都好夠味,又食到少許辣度刺激一番。酸菜魚用冷鍋做法後的確做到肉質嫩滑唔乾身,入口溫度適中,魚香同酸度並重。魚片雖然唔算好大塊,但勝在份量夠多,仲有大量芽菜同金針菇配菜,另有少量滑捋捋寬粉,兩人分享都夠滿足。招牌水煮肥牛餐 $85除咗冷鍋酸菜魚,當日仲叫多一份午市套餐、一份甜品同一杯特飲,每款套餐都會連白飯一碗同熱飲一杯。水煮肥牛套餐我都係選擇bb辣,水煮菜式比起酸菜自然會更辣,但當中嘅肥牛同寬粉都更惹味。油辣香同牛香配合得幾好,送飯一流,性價比都算唔錯。跟餐飲品就揀咗熱菊花蜜,面層加入幾朵小菊花,花香四溢。入口甜度稍高,但個人而言係幾鍾意,潤喉之餘仲幾解辣。黑糖糍粑 $42/細食川菜我總係鍾意叫糍粑或者冰粉作結,今次嘅黑糖糍粑小巧可愛,炸衣唔會過厚,糯米口感尚算不俗。而黑糖係帶有鹹度,鹹甜味加上糯米感覺幾得意。凍峰蜜蘋果茶
平時酸菜魚就食得多,冷鍋魚真係第一次聽,原來係指無需加火都保持到食材溫熱嘅做法。自知唔太叻食辣,今次先試吓最弱嘅bb辣,估唔到都好夠味,又食到少許辣度刺激一番。酸菜魚用冷鍋做法後的確做到肉質嫩滑唔乾身,入口溫度適中,魚香同酸度並重。 魚片雖然唔算好大塊,但勝在份量夠多,仲有大量芽菜同金針菇配菜,另有少量滑捋捋寬粉,兩人分享都夠滿足。
招牌水煮肥牛餐 $85
除咗冷鍋酸菜魚,當日仲叫多一份午市套餐、一份甜品同一杯特飲,每款套餐都會連白飯一碗同熱飲一杯。 水煮肥牛套餐我都係選擇bb辣,水煮菜式比起酸菜自然會更辣,但當中嘅肥牛同寬粉都更惹味。油辣香同牛香配合得幾好,送飯一流,性價比都算唔錯。
黑糖糍粑 $42/細
食川菜我總係鍾意叫糍粑或者冰粉作結,今次嘅黑糖糍粑小巧可愛,炸衣唔會過厚,糯米口感尚算不俗。 而黑糖係帶有鹹度,鹹甜味加上糯米感覺幾得意。
凍峰蜜蘋果茶 $28
呢杯比起之前介紹嘅熱菊花蜜甜度仲高啲,主要因為底層加入大量蘋果碎粒,如果單飲峰蜜茶底反而就清淡啲。