2019-02-08
收爐飯就緊係要食返餐好架啦, 比較過火炭幾間酒樓既菜單最後就決定左揀稻香, 需要早一日預訂, 我地揀左歡聚宴, 早一日訂可以減$200, 包哂加一茶芥, 同加左一隻長腳蟹, $300/斤, 明爐燒鵝皇$428我地12個人食, 呢隻蟹大概4斤左右, 長腳蟹理可以有唔同既煮法, 而我地問侍應可以點煮, 佢地就答清蒸, 一係就上湯煮, 但係佢就好落力sell我地清蒸話清蒸係最好食, 過左一陣侍應又埋黎問我地隻蟹想剪開定原隻上, 咁緊係剪埋方便大家食啦過左冇幾耐隻蟹就上菜, 但係我地都好好奇點解隻蟹落左單冇耐就可以上菜, 我地懷疑隻蟹一早已經蒸左, 因為上菜時隻蟹都唔熱, 微暖都冇隻蟹D肉都算多, 蟹肉都鮮甜, 但同想像中既鮮甜度爭少少, 蟹肉都新鮮既隻蟹食左大半就開始上其他菜式首先係乳豬拼盤, 同想像中好有出入呀我地大家都以為會係以燒味為主既併盤, 但原來係得乳豬同义燒其他既就係雲耳, 酸蘿蔔同烤麩, 食乳豬又點少得乳豬醬同砂糖, 但係完全冇提供要我地開聲問先有, 仲要好耐先拎黎, 拎到黎既時候都差唔多食哂所以野味道普普通通碧綠就係西芹, 加埋急凍象拔蚌同珊蝴蚌炒, 份量都幾多, 味道OK,
隻蟹食左大半就開始上其他菜式
首先係乳豬拼盤, 同想像中好有出入呀
我地大家都以為會係以燒味為主既併盤, 但原來係得乳豬同义燒
所以野味道普普通通
碧綠就係西芹, 加埋急凍象拔蚌同珊蝴蚌炒, 份量都幾多, 味道OK, 微暖, 唔熱既x2
跟住就到呢個蝦, 賣相唔錯, 個汁都煮得幾好食, 蝦肉新鮮彈牙, 但係又係微暖, 唔熱既x3
之後就到呢個燒鵝皇, 以前食過一次幾好味, 但今次食完全唔得
之前果2個餸都話係微暖, 呢個直程係凍既, 唔熱既x4 , 燒鵝個皮一d都唔脆, 同上次食完全兩回事!!!!!
最後食剩大半, 但我地都冇浪費, 都打包左返屋企再自己加工黎食
呢個雞同個燒鵝一樣, 凍冰冰既, 唔熱既x5 , 本身隻雞煮得唔差, 但由係太凍, 冇人想食, 最後又係打包走
唔好見到煲就以為佢係熱呀, 唔熱既x6, 花膠同鴨掌都炆得唔夠耐, 偏硬, 又係打包走
蠔豉都算大隻, 味道好香, 配埋髮菜同埋豆苗, 味道幾好既, 又係微暖, 唔熱既x7
海皇翅, 都好足料, 加埋少少醋吊味都好食既, 溫度叫做暖暖地
條魚好大條, 食魚既蔥先係最好食, 但唔知點解今日既蔥竟然無人問津
蒸魚既豉油係好重要架, 但呢個汁比起平時食果D就咸左少少, 冇乜甜味, 可惜可惜
估唔到全餐飯最受歡迎既就係呢個腊味糯米飯, 重點佢係全餐飯最熱既一個餸菜
個糯米飯又唔會太黏, 仲有芋頭添!!第一個清哂既餸菜竟然係佢
其實全餐飯D食物質素係唔差既, 可惜就全部都唔熱
Other Info. :
知客服務應該要改善下, 我地入去問佢拎菜單睇, 佢竟然繼續做自己野, 話唔好意思, 你等等, 我未得閒
咁我地就望住佢等佢做哂佢自己手頭上D野為止
另外我地想另外叫海鮮, 問佢有咩海鮮可以揀, 佢拎哂D菜單出黎叫我地自己睇
問佢乜野都都叫我睇菜單, 有既係哂菜單度, 之後我地返轉頭落訂既時候見到有個位擺滿哂海鮮位置
之後我地問另一個職員, 個知客答冇既野根本就有, 果陣根本佢就埋頭苦幹做緊自己野唔想理我地