2017-01-02
今日朋友帶咗我去一間銅鑼灣米芝蓮嘅餐廳,環境非常之正,而且靜靜地,幾適合情侶嚟進餐,幾浪漫的!!地方夠大而闊落,完全好似自己主場咁,唔需要怕有人等位,可以慢慢享用,這才是慢食進餐的樂趣呢。麵包配上香草醬幾好食,都係餐前的填肚之物。香檳的酒精濃度大約是12 percent,味道中規中矩。相信上面嘅溫泉蛋喺處理方面有難度,喺上枱到我食嘅一刻隻蛋都冇穿到,一篤穿佢裏面嘅蛋汁溢出來,口感滑滑的,配上十分清爽的番茄粒粒,個汁超正,配上餅乾。松露忌廉湯,味道非常香濃,一上台的時候香味撲鼻而,來果然喝下去有一定的水準。主菜—石鍋墨魚汁西班牙大鍋飯粒粒米飯嘅墨魚汁分佈十分平均,整體整得唔錯,魷魚圈嘅份量亦見得比起其他餐廳多,很有心思,很好吃~出乎意料之外的是。。。甜品:迷你甜品拼盤。中間有一個芒果牛乳布甸,口感奶滑。另外有兩粒brownie,朱古力味香濃,而且口感唔會話好實,味道偏向甜。周邊有兩杯oreo木糠布甸,勺出嚟嘅係非常之流質嘅cream,但係感覺唔算好膩。仲有兩粒金箔芝士蛋糕,好滿足呀,出乎意料之外!!
地方夠大而闊落,完全好似自己主場咁,唔需要怕有人等位,可以慢慢享用,這才是慢食進餐的樂趣呢。 麵包配上香草醬幾好食,都係餐前的填肚之物。 香檳的酒精濃度大約是12 percent,味道中規中矩。 相信上面嘅溫泉蛋喺處理方面有難度,喺上枱到我食嘅一刻隻蛋都冇穿到,一篤穿佢裏面嘅蛋汁溢出來,口感滑滑的,配上十分清爽的番茄粒粒,個汁超正,配上餅乾。 松露忌廉湯,味道非常香濃,一上台的時候香味撲鼻而,來果然喝下去有一定的水準。 主菜—石鍋墨魚汁西班牙大鍋飯
粒粒米飯嘅墨魚汁分佈十分平均,整體整得唔錯,魷魚圈嘅份量亦見得比起其他餐廳多,很有心思,很好吃~ 出乎意料之外的是。。。 甜品:迷你甜品拼盤。中間有一個芒果牛乳布甸,口感奶滑。另外有兩粒brownie,朱古力味香濃,而且口感唔會話好實,味道偏向甜。周邊有兩杯oreo木糠布甸,勺出嚟嘅係非常之流質嘅cream,但係感覺唔算好膩。仲有兩粒金箔芝士蛋糕,好滿足呀,出乎意料之外!!