2019-07-20
去灣仔揾朋友食飯,行行下發現新開左間番茄專門店~價錢唔算高,唔洗100蚊就有個飯,而且裝修都幾chic開放式廚房感覺乾淨明亮 可能因為新開,老闆都好好人咁請我試左下佢地既台灣番茄汁。番茄汁完全沒有放糖,飲落有番茄獨有的新鮮草香味。 我地點左一個烤春雞套餐,套餐包括前菜、主菜、甜品及飲品,另外仲單點左個蛋包飯share黎食。 番茄牛肋骨蛋包飯蛋包飯個蛋皮使用了湖北雞蛋,所以食落蛋味幾香濃,而且煮得都幾嫩滑。飯就當然是番茄飯啦,食落唔會太濕,質感剛剛好。而呢度既牛肋肉真係唔錯,好淋好入味。 黑松露溫泉蛋沙律呢個沙律係跟餐既,黑松露落得好大方,好重松露味 烤春雞香煎芝士番茄飯我地一切開春雞果陣真係哇左聲超多雞汁流出黎,從來都未見過咁嫩既烤春雞!咁啱老闆係隔離,我地就問佢點解會咁嫩滑多汁,佢同我地講其他餐廳因為貪快所以會先炸後焗,咁樣做法好快熟,但就會流失肉汁。佢地全程只用烤呢個方法,而且控製到啱啱熟就上菜,所以切開先會流曬肉汁。同埋個煎番茄飯竟然可以比春雞更驚艷,一切開係有芝士拉絲的,非常香口 蘋果批最後甜品係自家製蘋果批,陷料不算多,但酥皮好脆好重牛油味 另外我地仲叫左個橙汁,飲落ok但不
開放式廚房感覺乾淨明亮
番茄牛肋骨蛋包飯
黑松露溫泉蛋沙律
呢個沙律係跟餐既,黑松露落得好大方,好重松露味
烤春雞香煎芝士番茄飯
蘋果批
最後甜品係自家製蘋果批,陷料不算多,但酥皮好脆好重牛油味
另外我地仲叫左個橙汁,飲落ok但不是鮮榨的