辛苦工作咗成個星期,幾個兄弟即興吹雞約食飯,一呼百應,其中有人提議食好啲,話要食和牛,就揀咗呢間日式燒肉店去試試,晚市放題時段分三段,我哋一班人揀咗食第一段,即5:30pm至8:00pm,一放工即到餐廳門口等,餐廳位於一樓,眾人懶得行樓梯,一齊搭lift上去,內𥚃座位不多,但感覺寬敞,環境舒適。我哋坐低後,侍應隨即送上一盤魚生刺身,當中有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、甜蝦同八爪魚,仲有成板海膽㖭,刺身新鮮,肉質爽口,真係好正!跟住海鮮拼盤送上,嘩!除咗有鮑魚、大蝦、生蠔、螺之外,竟然日本三大名魚喜知次都有,我都係第一次用喜知次嚟燒,以前通常都係食刺身多。嘩完我哋又再嘩!因為兩盤燒肉拼盤駕到,主菜盤當中有美國牛肋骨、澳洲牛西冷、牛胸腹、肉眼同米澤三元豚西冷,而另一盤則有雞翼、骨付雞肉腸同七味豚拖羅(豬頸肉)。我哋將貝殼類海鮮放喺爐邊燒,中間就燒肉類,咁樣就可以一邊燒肉一邊等海鮮熟,慳啲時間食多啲囉。而且啲和牛真係肉嫰多汁,再點啲喜馬拉雅山玫瑰鹽嚟食,更能帶出多幾分牛肉香味,當中最好味就係和牛西冷,我哋追加咗幾碟之餘,再叫多份厚切牛舌片,牛舌口感嫩滑,食前加幾滴青檸汁,一啲肥膩感都冇,食唔

刺身拼盤

海鮮拼盤

燒肉拼盤 (1)

燒肉拼盤 (2)

而且啲和牛真係肉嫰多汁,再點啲喜馬拉雅山玫瑰鹽嚟食,更能帶出多幾分牛肉香味,當中最好味就係和牛西冷,我哋追加咗幾碟之餘,再叫多份厚切牛舌片,牛舌口感嫩滑,食前加幾滴青檸汁,一啲肥膩感都冇,食唔停口。

厚切牛舌片

另外,我哋加咗啲七味粉去燒雞翼同豬頸肉,真係超好味。而海鮮就落啲清酒一齊燒,既可提升海鮮鮮味外,啲肉都冇咁乾,好食好多哦!

一班酒鬼,不停咁飲,嚐盡各式各樣酒類飲品,有sake、梅酒、柚子酒、紅白酒、麥啤同韓啤,如果唔飲酒亦有其他飲料,最特別係有蘋果味嘅玉泉+C,仲有一系列冇防腐劑嘅韓國果汁,啲果汁有幾多果肉粒㖭,又幾好味喎!

酒精飲品

非酒精飲品

除咗標準嘅蛋糕、撻甜品外,亦有Movenpick杯裝雪糕任食,不過榴槤雪糕一定要試,榴槤味非常濃,仲有兩隻好有趣嘅雪條:芒果益力多味同另一隻澳洲雪條,由果菜汁造成,味道清得嚟幾特別,總之就係好味啦!

各款甜品

最後揀款喜愛茶包,泡杯熱茶解解膩。

各款三角茶包

一班兄弟都覺得呢間餐廳服務好,食物質素高,大家決定約個時間再嚟飽餐一番!
刺身拼盤
海鮮拼盤
燒肉拼盤 (1)
厚切牛舌片
酒精飲品