2021-06-08
之前聽朋友講呢間川菜餐廳喺由名廚Ricky主理,所以特登去試吓。今次就試左佢嘅辣辣招牌二人套餐 ($488/2位)(●’◡’●)ノ.前菜🌶酸辣紅海蜇花🌺涼伴海蜇及萵荀口感爽脆,酸辣味唔重。.招牌口水雞🐥以前菜來講,呢碟口水雞份量都唔細,雖然有滿滿嘅紅油但唔算好辣,麻香味更重。雞肉嫩滑仲去咗骨,啖啖雞肉配上麻辣香味,層次非常豐富。.主菜🌶招牌祥仔酸菜魚🐟兩人份嘅酸菜魚份量好足,呢度嘅酸菜魚係用去骨鱸魚片,魚片厚薄適中,鮮味嫩滑。配菜都幾豐富,有芽菜、蓮藕和萵荀。因為我唔食得辣所以揀咗唔辣,自家製的酸菜味道天然,唔會死咸或死酸,湯底除咗酸菜味道仲有迷迭香嘅香氣,非常開胃醒神。不過男朋友覺得有辣味應該會更加好味。.宮保蝦仁🦐蝦仁算新鮮爽口,醬汁味道酸甜微辣,開胃惹味。因為有酸甜味中和咗啲辣味,所以我唔食得辣都覺得唔太辣。.干鍋福建椰菜花🥦炒得夠火候,椰菜花爽脆入味帶麻香。.自家酸菜炒肉末配薄餅🫓呢個有驚喜,肉末充滿鹹香,炒得乾身唔油膩,加埋酸菜令味道更加豐富,薄餅類似北京填鴨嗰種餅皮,幾薄身煙韌,上枱時仲暖暖地,包住肉末食,非常好味。.甜品🌶酒釀桂花湯圓🌼芝麻餡湯圓口感軟糯,酒釀糖水嘅質地比
前菜🌶
酸辣紅海蜇花🌺
涼伴海蜇及萵荀口感爽脆,酸辣味唔重。
招牌口水雞🐥
主菜🌶
招牌祥仔酸菜魚🐟
宮保蝦仁🦐
干鍋福建椰菜花🥦
炒得夠火候,椰菜花爽脆入味帶麻香。
自家酸菜炒肉末配薄餅🫓
甜品🌶
酒釀桂花湯圓🌼
芝麻餡湯圓口感軟糯,酒釀糖水嘅質地比之前食過嘅要濃稠,淡淡酒香配上桂花清香,甜而不膩,食完辣嘢食呢個甜品真係好舒服。
情迷百香 $48🍹
其實即係百香果梳打,味道清新唔會太甜,有助解膩。
總括而言:餐廳環境舒適,坐得幾舒服。食物質素及味道都唔錯,以二人餐嘅價錢來講都值得一試。菜式辣味後勁不算太強,適合怕辣又想食辣的朋友。