2019-04-19
跟教會團契一行十幾人趁復活節假到長洲,幫趁過嘅姊妹大讚厘間茶記好味,我吔就專登來試試,叫左十樣嘢食,食物送上枱就即分晒落我吔嘅口,試左一口已覺得欲罷不能!到想起要寫食評已食左好幾道菜,所以唔係碟碟都有影相。第一味係豬膶湯,豬膶煮得唔老幾嫩囗,有鮮味,叫左兩碗都清光,鼓油炒麵好正,麵條幼得來有趙口,一D唔油膩。跟住仲叫左炒飯、星洲炒米,炒得夠鑊氣,我鐘意蝦仁炒蛋飯,飯粒粘住炒蛋,蝦仁彈牙,仲有叫椒鹽魚柳炒飯,嗰味道好正‼跟住炸雞髀薯角,熱辣辣炸起,外脆內軟,仲有五香同椒鹽味粉吊味,感覺到唔係求其嘅茶記貨色,另外,嗰西多竟然仲有驚喜,上面塊牛油係啤左米奇老鼠樣,香熱牛油加糖漿入口已好滿足,跟住仲taste到檸檬味,加多左嗰味覺層次之餘,係食完D油膩炸物口中仍保留住檸檬嗰陣清新嗰吓正!仲叫左紫菜四寶米,幼米線加清甜湯底。基本上食得出每樣都有heart嘅非一般茶記食物,難怪爆滿,所以我地只可坐係冇冷氣嘅門口,但都食得好開心‼
仲叫左紫菜四寶米,幼米線加清甜湯底。