2025-01-26
辣妹放工諗住行維園花市,但要醫肚先,朋友話要食呢間叫得自己做辣妹,當然以辣為主,所以我點咗招牌菜,辣妹水煮羊肉配拉麵,朋友就選了手撕雞拌麵嘩,上菜時好有驚喜,因為又大碗又香,首先飲啖湯,因為我對食粉麵嘅要求,就係個湯底靚同埋夠熱,呢個招牌辣妹水煮羊肉嘅湯底就真係冇得頂,除咗符合我嘅要求,個香辣真係好刺激食慾,尤其個香味去令人不斷想進食,好正,而羊肉就灼得剛剛好,好有咬口,辣味同羊肉都係最匹配嘅,仲有好多配菜,高質但原來朋友都好醒,因為呢度嘅手撕雞拌麵又係咁出色,個麵底加咗麻醬,但係一啲都唔肥膩多油,仲有唔少嘅青瓜絲同埋芫荽撈埋一齊食,既爽趣又香口,而手撕雞就做得好了滑,我差啲想食埋朋友嗰一碗呢!我哋仲添加咗兩款不能不吃嘅小食,上湯浸皇帝菜,個上湯真係做得好清潔,皇帝菜灼嘅時間啱啱好,入口真係一好清脆嘅感覺,至於反斗墨魚餃,就真係幾反斗下嗰,個皮炸得相當香脆,而裏便個墨魚膠餡,又彈雅又夠味煙煙韌韌食得好開心呢!我食辣,配一罐忌廉汽水就係最爽,而食手撕雞,就配返個熱桂花綠茶啱哂,呢間小店整潔乾淨,出品有水準,值得再嚟食!
放工諗住行維園花市,但要醫肚先,朋友話要食呢間