2015-11-07
前排咁岩係社交網站見到有段片介紹緊元朗某間餐廳推出左隻芝士味好濃郁既拉麵,真係睇到都吸引! 後來知道就係位於舊B仔涼粉附近既「野川拉麵」,之前都有聽過呢間拉麵店,知道餐廳並非傳統日式拉麵店,所以一直未有意欲去試,但身為「芝迷」當日既晚餐就決定去試下。.餐廳環境不大,座位不多,比較迫狹,好清楚就聽到鄰桌既談話,所以都不太方便拍店內環境。.講返食物,據說餐廳係一間居酒屋,主打讚崎手打烏冬和串燒,麵款可揀拉麵、稻庭烏冬和讚崎手打烏冬,主菜的款式亦滿多。湯底則有約六款湯底,包括蕃茄湯、豬骨湯、芝士湯、芝士辣湯底和血池地獄湯等,價錢約$45-$98,豐儉由人。.除左拉麵外,都有售賣小食、炸物和串燒,望望餐廳還頗豐富的,價錢頗公道,都見有唔少客人黎飲啤酒同嘆串燒。本身想叫十蚊一隻既焗蠔,不過八點幾已經賣晒,相信係因為十蚊隻抵食既關係吧?!.日本綠茶可樂 $28本身呢隻綠茶可樂小妹就無興趣試,因為向來都唔太好汽水。不過上次係台灣有機會飲過後又覺得幾好飲,飲落其實無咩綠茶味,但又比本身既可樂多左份清幽既甜味,感覺更解渴。.北海道三重芝士薯餅 $28上桌時已切開既薯餅,咬落去辣辣,脆身既吉列外層,入面係
. 餐廳環境不大,座位不多,比較迫狹,好清楚就聽到鄰桌既談話,所以都不太方便拍店內環境。
. 講返食物,據說餐廳係一間居酒屋,主打讚崎手打烏冬和串燒,麵款可揀拉麵、稻庭烏冬和讚崎手打烏冬,主菜的款式亦滿多。湯底則有約六款湯底,包括蕃茄湯、豬骨湯、芝士湯、芝士辣湯底和血池地獄湯等,價錢約$45-$98,豐儉由人。
. 除左拉麵外,都有售賣小食、炸物和串燒,望望餐廳還頗豐富的,價錢頗公道,都見有唔少客人黎飲啤酒同嘆串燒。本身想叫十蚊一隻既焗蠔,不過八點幾已經賣晒,相信係因為十蚊隻抵食既關係吧?!
上桌時已切開既薯餅,咬落去辣辣,脆身既吉列外層,入面係半溶的芝士和薯蓉,好食。
網上既報導講到芝士湯底好好食,小妹當然就揀返呢個,不過佢都有分普通既芝士湯底和芝士辣湯底,小妹就要左後者。
麵底小妹揀左後者讚崎手打烏冬。等左約15分鍾終於有麵食。拉麵的外觀係無正宗既日式拉麵店般精緻,偏向港式風味,但素來食物外觀都唔係重點,至緊要好食。拉麵材料有三塊自家製叉燒、原隻溏心蛋、粟米粒、木耳絲和洋蔥絲。
先呷一啖湯底, 帶有惹味既香辣感,但暫未嚐到芝士的味道。如果當佢係一個辣味湯底,其實幾惹味。
. 讚崎手打烏冬食落質感夠滑,咬落頗彈牙,小妹覺得幾好食。一路食既時候發現有黃色的車打芝士半溶的在烏冬上,有點點芝士的味道,但不明顯。如果話佢係一碗普通既烏冬,整體黎講真係幾好食,但如果一心黎食芝士湯底既應該會失望,不過小妹都仲係覺得幾鍾意食。
. 自家製叉燒肉帶有脂肪位,咬落質鬆軟不柴,仲有陣陣酒香,好味; 溏心蛋方面都做得幾好,溏心狀態不俗帶有濃郁蛋香,絕不輸蝕比日式拉麵店。
香脆既外層包住裡頭軟綿綿既芋頭茸,小妹一向都好鍾意食,覺得好香口美味。
其實就係平時食放題個隻芝士年糕,不過就覺得佢咬落無平時食開個種爆芝士既感覺,乾左少少,但值得一讚係佢炸樣無咁油膩,起碼張吸油紙無咩油印。
大蔥燒得剛剛好,咬落仍然鮮甜多汁,大蔥咬落仍是爽的,好食。
因為圖片上係兩條完整既台灣腸,黎到係已經切成一片片既,初時仲以為係咪送錯左,但原來確實無誤。切成一片片後更能方便食用,而且台灣腸本身味道濃,經烤過後更加惹味。
一串六粒,還搽上少許燒汁,不用多講,就係簡單好食。
因為他想試便叫了一串,平時唔食皮既小妹都試左少少,雞皮燒得夠乾身同脆,加埋五味粉,幾惹味。