2019-09-20
平時黎沙田食飯通常都只會係新城市廣場覓食,好少會去到河畔花園附近搵食。今晚就搵左一間由沙田友推薦既「叉燒大王」,真係聞名不如一試😋「叉燒大王」係一間港式中菜廳,餐廳格局簡潔光猛,唔會有壓迫感。店員反應迅速,服務周到👍🏻👍🏻講番今晚既主菜們先👇🏻1)特選蜜汁叉燒(例牌)❤️-一客例牌叉燒都份量十足,叉燒肥瘦適中,唔會太肥膩又唔會太柴,最愛佢既脆燶邊,有少少脆既口感。蜜汁亦沾滿每一件叉燒,甜而不膩,真教人想一口接一口繼續食😎2)話梅豬手🐷✋🏻-最有驚喜就係哩個🐷✋🏻,係出面食飯既話,我都甚少會嗌豬手既,因為驚佢清潔得唔夠乾淨。但哩個豬手唔單只煮到好軟身,入口即溶,佢個汁簡直係冇得頂呀😋🤩,酸酸甜甜好醒胃,我地仲叫左「靚仔」黎撈飯食添!3)石鍋節瓜蝦米粉絲-叫左個蔬菜🥬煲平衡下,以石鍋上菜能夠保持熱度,食到中段仍然夠哂熱,粉絲鍋既上湯好清甜,仲可以自製湯飯添👍🏻總結黎講,所有菜式都十分唔錯,下次再黎要試下其他燒味先
講番今晚既主菜們先👇🏻
1)特選蜜汁叉燒(例牌)❤️
2)話梅豬手🐷✋🏻
3)石鍋節瓜蝦米粉絲
總結黎講,所有菜式都十分唔錯,下次再黎要試下其他燒味先