2023-04-26 25 views
平時同呀媽食飯都係食中菜多,但耐唔耐我都會帶佢去食下日本野既。今次就試左係灣仔既一間日式串燒店《炭火Dining 炎》由日籍主廚山口裕太師傅掌旗。佢曾經係香港日本餐廳「田舍家」工作左8年,所以功力都有返咁上下架。餐廳係全bar枱位,設計簡約樸實,採用木系裝修,空間感十足。所有串燒都係用備長炭燒既。備長炭火力平均易控制,燒出黎有炭香味。但難免有油煙問題,因此個炭爐特別遠離食客,就算開放式廚房都唔會俾煙攻到啦。Overall當晚啲野食都好唔錯,啲員工又好搞笑,係好輕鬆既氣氛☺️Omakase Menu $888✨前菜盛合 : 有好多款前菜,空豆包住黃色珊瑚、漬蠔配麵豉醋、漬鯛魚白子、明太子薯仔沙律、明太子沙律、蕃茄湯、銀鱈魚腩、茄子同蓮藕。我最愛係漬鯛魚白子,食落清爽,口感綿密。✨麵豉燒北寄貝 : 肉質肥美厚實,個湯甘甜鮮美。✨雞腿肉 : 使用博多華味雞,肉質特別嫩滑多汁。配手指檸檬,酸酸地可以去下膩。✨免治肉棒 : 呢個係用左鴨肉,鴨肉味幾出,肉質結實,仲食到爽口既馬蹄,沾蛋汁食一流。✨雞翼 : 使用阿波尾雞,肉味重。雞皮燒到好脆,邊邊位仲燶燶地好香口。✨雞心 : 口感Q彈,我呀媽好鍾意。

Omakase Menu $888
✨前菜盛合 :
我最愛係漬鯛魚白子,食落清爽,口感綿密。
✨麵豉燒北寄貝 : 肉質肥美厚實,個湯甘甜鮮美。

✨雞心 : 口感Q彈,我呀媽好鍾意。
炸物 :
✨蒜燒茄子、海膽餅同炸池魚。配上由日本醬油風乾成粉,再以乾蔥、蒜、芝麻等炒製而成既脆脆豉油。入口脆卜卜,好惹味。
✨蕃茄仔,食完炸物可以食下蕃茄仔清新下味蕾。

✨燒豆腐 : 看似平凡但好好味既豆腐,外脆內超嫩滑。其實面頭有啲蔥,不過我一拎上手影相即刻整趺曬😂
✨白粟米 : 白栗米其實生食都好清甜,所以師傅都係略略燒左下等佢有個炭香味,好食到要encore!
✨黑毛和牛舌 : 牛味濃郁,肉質爽口。

食事 :
✨鴨胸肉冷烏冬
個烏冬落左麻醬同鴨胸油,食落好香,烏冬好彈牙。
甜品 :
✨一次過試曬3款自家製甜品 : 西瓜布甸、粟米布甸、櫻花葉包住紅豆團子

以下係單嗌既野食。
✨雞肝醬配威化 $78
自家製雞肝醬,即係平民版既鵝肝醬😂濃郁雞肝味,食落口感滑順。

✨炸池魚BB $68
2個字 : 酥脆。
✨鯛魚白子 $108
平時係出邊食開既都係鱈魚白子,由於鯛魚當造,所以有鯛魚白子。面頭有略略炙燒過,配酸汁食落清爽,口感綿密。

✨紫蘇豚肉卷 $48
豚肉包住紫蘇葉,面頭仲有紫蘇醬,香氣十足。
✨西班牙豬肋條 $58
口感軟嫩有嚼勁,多汁美味。
✨雞尾 $48
脂肪豐富,好軟腍好juicy。
✨雞頸大蔥串 $48
由於雞成日轉動條頸既關係,所以呢部份既肉更具彈性,有嚼勁。

✨白鱔 $78
白鱔肉好爽,係個皮略嫌唔夠脆。
✨蕃薯 $35
使用日本金時蕃薯,甜度適中,香甜軟滑。
✨是日燒飯團 $48
用左麵豉醬黎燒,外層焦香脆脆。
✨紫蘇雪葩 $38
好重紫蘇味,清新到不得了!
✨豆乳芝士蛋糕 $58
成嚿豆腐咁樣,有濃濃豆香,口感綿密細滑。

🥃梅酒 $78
我同呀媽既最愛。基本上要嗌酒飲都係嗌梅酒,呢到既梅酒夠曬濃味。