2023-06-09
今次嚟到觀塘喰樂,真係一間好食嘅餐廳!呢度主打嘅關西風壽喜燒真係好好味,令我地大喊過癮。我哋揀咗最豐富嘅和牛盛宴$558/位,一次品嚐赤身和牛及霜降和牛,真係冇後悔啊!首先要講嘅就係啲肉款啦!盛宴包括六至七個部位,其中最出色嘅當然係霜降和牛啦!霜降有西冷、牛肩胛、上肩里背肉、牛板腱、牛肩等等,每一款都有佢獨特嘅味道。西冷好濃郁,牛肩胛好嫩滑,上肩里背肉同牛板腱都好有嚼勁,牛肩牛味都好香!至於赤身和牛都好出色,牛肩同後大髀肉口感豐富,好嫩好滑!除咗肉款之外,啲前菜同野菜拼盤都好豐富啊!前茶包括沙律、和牛餃子同茶碗蒸。沙律蔬菜新鮮,好開胃,啲沙律醬汁都好均勻,唔會太濃唔會太淡。和牛餃子包住啲和牛肉,牛肉餡充滿嘅肉汁,正!茶碗蒸蒸得恰到好處,熱騰騰好滿足。甜品係抹茶紅豆雪糕,甜度剛剛好,唔會太甜。抹茶味道濃郁,雪糕有奶香。