2022-04-29 1737 views
呢日心血來潮想食炸物,突然諗起《海街丼》嘅滑蛋豬扒丼,仲記得佢喺將軍澳開分店嘅時候,成日去幫襯,疫情以來,已經超過一年冇去過喇,之前儲落嘅會員積分原來係舊年年尾已經expire 埋添🙈午市時段,2個女生order 咗1個丼set 同2份揚物嚟share🔸滑蛋豬扒丼(Pork Cutlet with Egg Rice Bowl)滑蛋甜滑🥚+ 日本洋蔥🧅,令甜味升溫💕丼飯用嘅係日本米,飯夠哂軟糯淨係滑蛋撈飯食已經好好味喇😋豬扒厚切,肥瘦適中,外脆內嫰又Juicy🐷,大大塊鋪滿飯面,咬一啖豬扒,連埋滑蛋、洋蔥同飯送入口~~~ummmmmm~~ 大🈵️足呢~!丼飯set 仲配埋麵豉湯同小食呢次小食係”木魚茄子Dried Bonto Eggplant”,有好多木魚碎😌,食落口幾清新,朋友至愛嘅小食係日式凍辣蕃茄,蕃茄少甜微酸多汁,佢嘅辣汁千祈唔好嘥,攞嚟送飯食一流!!🔸炸鰻魚(Fried Eel)呢個揚物係新出品,以前未試過 用原塊紫蘇葉包住鰻魚,呢個組合好出色🤩🤩一食先感受到紫蘇獨特嘅味道,外層炸漿薄脆,鰻魚厚身,肉質香滑!唧一唧配附嘅檸檬可以加點清新感點一點特配沙律醬都唔錯👍🏻👍🏻總結,3種食

滑蛋甜滑🥚+ 日本洋蔥🧅,令甜味升溫💕
丼飯用嘅係日本米,飯夠哂軟糯
淨係滑蛋撈飯食已經好好味喇😋
咬一啖豬扒,連埋滑蛋、洋蔥同飯送入口~~~
ummmmmm~~ 大🈵️足呢~!

丼飯set 仲配埋麵豉湯同小食

🔸炸鰻魚(Fried Eel)
呢個揚物係新出品,以前未試過
用原塊紫蘇葉包住鰻魚,呢個組合好出色🤩🤩
唧一唧配附嘅檸檬可以加點清新感
點一點特配沙律醬都唔錯👍🏻👍🏻
總結,3種食法都好好食😋(建議次序:1⃣️就咁食,2⃣️加檸檬汁食,3⃣️點沙律醬食)

🔸炸章魚(Deep Fried Octopus)
章魚韌度適中,少少嚼勁易入口
size 啱啱好一啖一件
同炸鰻魚一樣,配埋檸檬同沙律醬,一個菜式,三種食法,我覺得炸章魚點檸檬汁最好食 🐙🍋

呢日3款炸物都好出色👍🏻👍🏻
特別推介”炸鰻魚”,好鍾意師傅加咗紫蘇葉~~☘️
而呢度嘅環境佈置都好有心思,好有日本居酒屋feel 🇯🇵🍶
宜家疫情,冇得飛住,要耐不耐嚟幫襯下~~重拾一吓返”家鄉”嘅感覺 🇯🇵✈️
2022-04-17
  • 滑蛋豬扒丼