2023-11-21 825 views
上星期係灣仔一間好出名食手工麵嘅舖頭試咗個酸菜魚,點知又「鞋」,又多骨,影響晒全餐嘅心情。今個星期決定再接再厲,去一間未去過嘅餐廳繼續食酸菜魚。上網見鰂魚涌有間隱世小店,收工就衝咗過去。6點9左右去到,已經有食客開緊餐,唔少枱都已經擺咗「留座」牌仔,好彩都仲有位比無訂枱嘅我哋。小店裝修都係比較簡單,座位唔算多,唔太適合多人聚餐。晚市有提供唔少煲仔小菜,兩丁友人少少,就小試咗兩款:招牌酸菜魚(滑魚片)$198同風味干扁肥腸$126,外加兩碗白飯$12/碗,同一杯自家製羅漢果茶$12。唔知大家睇相感唔感受到個熱力。所謂「熱食勝三分」,係涼涼地嘅天氣食煲仔菜,就更加覺得好味。呢間嘅酸菜魚可以揀辣度,同其他店唔同嘅位在於湯底內有大量嘅洋蔥絲,令湯底有多一分甜味同洋蔥香,但始終唔係人人鍾意洋蔥,啱唔啱食,就真係好個人。但魚肉本身就無容置疑地出色,又滑又厚身,食晒全煲都無五條骨,啱晒我呢啲唔識食魚嘅人。風味干扁肥腸都同樣出色。佢嘅「風味」原來用係豉椒爆香,肥腸又真係件件肥嘟嘟,但唔係大大舊脂肪,食內臟最怕洗得唔乾淨,呢間好明顯無呢個問題。肥腸有咬口,但唔會韌,整體係香辣過癮,唔食辣嘅都應該可以接受

招牌酸菜魚(滑魚片)

風味干扁肥腸都同樣出色。佢嘅「風味」原來用係豉椒爆香,肥腸又真係件件肥嘟嘟,但唔係大大舊脂肪,食內臟最怕洗得唔乾淨,呢間好明顯無呢個問題。肥腸有咬口,但唔會韌,整體係香辣過癮,唔食辣嘅都應該可以接受。
風味干扁肥腸

埋單計數,連加一,總共$396,人均約$200。

味道總評:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境評分:⭐️⭐️⭐️
再訪指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-11-20
招牌酸菜魚(滑魚片)
風味干扁肥腸
  • 招牌酸菜魚