2023-09-14 512 views
早排睇Youtuber介紹呢間係炮台山嘅拉麵店,裡面嘅唐揚炸雞非常出名,咁啱今日經過就去試吓。可能已經兩點,Lunch time嘅人潮已過,入到去… 竟然一個人都冇,我都有啲出奇。差啲想行番出去。可能因為佢啲嘢唔算平,一個拉麵或定食都成百錢起,真係未必會有咁多人幫襯。Menu裡面大慨有拉麵、定食、小食揀,淨係唐揚炸都有4款唔同,原味、韃靼沙律醬、白蘿蔔蓉醬同炸蒜辣油。我就揀咗配韃靼沙律醬,感覺加啲醬會冇咁熱氣。定食包埋麵豉湯、白飯、同小食水雲、炸雞就有4舊,即叫即做,份量好足,剛炸起熱辣辣,皮脆肉嫩,又唔會好油。個皮炸到超脆,冇哂油脂,食落脆卜卜,啲肉又唔會炸到好乾,好滑好Juicy, 配埋韃靼沙律醬, 應該係蛋黃醬撈埋切碎嘅雞蛋同洋蔥,酸酸地好開胃,夾埋舊雞嚟食,簡直Perfect Match。仲有啲沙律,車厘茄同生菜,撈埋芝麻醬,又係酸酸地,兩個唔同既味道,可以中和膩嘅感覺,因為雞真係夠哂大舊,食哂超飽。😋😋總括嚟講一間小店,得十幾廿個位,一個店員,一個大廚。衝著唐揚炸雞嚟嘅話一定唔會失望。👍🏻👍🏻👍🏻

$150 (Lunch)
  • 炸雞定食