2019-07-21 202 views
放工約左個舊同事去銅鑼灣行街同食飯,佢話想食韓國炸雞,佢話附近有間韓式餐廳係希慎樓上都幾好食,所以我地去左食Pizza Maru。我地六點半去到,唔駛排隊攞飛就入得,咁岩有枱窗口位既客人離座,我地好幸運有得坐窗口位添。坐窗口位有個好處,就係可以擺袋、擺餐具籃、擺野飲,又可以望到利舞臺同time square。衣餐我地叫左9"肉食主義pizza、軟殼蟹南瓜忌廉意大利飯、蜂蜜牛油秘製炸雞、蜜糖柚子Ade 同荔枝冰樂Ade。先黎兩杯Ade,我揀左荔枝冰樂,杯入面仲有片檸檬同薄荷葉,攪混梳打之後,飲落唔會好甜仲好清新👍🏻。我都飲左一啖同事果杯蜜糖柚子Ade,好似平時飲開既柚子茶咁,味道都唔錯。再黎係軟殼蟹南瓜忌廉意大利飯,個賣相都好吸引。隻軟殼蟹都幾大隻,仲要即叫即炸,夠脆又夠熱,好味。意大利飯煮既時間控制得唔錯,軟硬度岩岩好,再配埋濃濃既南瓜忌廉汁,衣碟意大利飯好好味,必食推介。然後到蜂蜜牛油秘製炸雞,一碟六件炸雞,有雞下脾、雞翼同雞胸,面頭舖左好多芝士粉,食落塊皮好脆又甜甜地。餐廳好細心,餐具藍裡面有獨立包裝即棄手套,方便客人食炸雞時用,唔駛整污糟雙手,好抵讚👍🏻。一入到餐廳眼見枱枱都有叫

軟殼蟹南瓜忌廉意大利飯

蜂蜜牛油秘製炸雞

肉食主義

一入到餐廳眼見枱枱都有叫pizza,所以我地都叫左個9"肉食主義pizza,仲加錢轉埋金芝邊。佢其實有三款批邊比我地揀,有金芝邊、摩卡邊同雙芝邊。但我見雙芝邊幅相都幾似必X客啲批,夜晚又唔太敢飲咖啡驚訓唔著,所以揀左未見過既金芝邊。個批一上枱已經好吸引,批邊好金黃色,中間又舖滿好多配料,有牛肉、雞肉、火腿、車厘茄、西蘭花同洋蔥,加埋小小千島醬同沙律醬係面,賣相非常吸引。因為所有pizza 都係即叫即整,所以我地食晒軟殼蟹南瓜忌廉意大利飯同食左幾舊炸雞先到pizza 上枱,食落去個批底好鬆軟,批入面係帶少少辣既蕃茄醬好開胃,食落一啲都唔膩,仲要啖啖都係牛肉同雞肉,果然名符其實係肉食主義🥩。食落個批邊味道好特別,有兩款濃濃既芝士味,底層係甜甜地既甜薯蓉,第一次食pizza 配甜薯,我覺得好夾好特別👍🏻,值得一試
2019-07-18
$250 (Dinner)
軟殼蟹南瓜忌廉意大利飯
蜂蜜牛油秘製炸雞