2019-04-06
返左咁多日工,終於聽日都放假啦,朋友話帶我去試間新開ge西班牙餐廳,一齊relax下!餐廳鋪面玩味十足,有唔少霓虹燈,令人好似去左第二個空間,即刻忘記晒繁瑣嘅工作。餐牌上有唔少西班牙冷熱小食,我哋揀咗幾款嚟試吓。西班牙黑毛豬火腿,鹹鹹地,好開胃。炸西班牙小青椒,炸得幾香口。薄切慢煮八爪魚,配埋番茄蓉同埋橄欖油,味道異常地夾,八爪魚亦很有咬口。棒棒鵝肝,配上開心果粒,呢個賣相吸引,咬落好滑溜,亦有淡淡酒味,加埋啤酒,正!兩個人食份量岩岩好。鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬,食落鮮味十足,點埋個醬一流。巴塞隆拿式烤紅蝦,呢個好好味,蝦的口感十分彈牙,烤得很香,而且多汁。食完幾款小食點都要揀番個主菜試下,我地揀左鴨胸,店員表示係先焗後煎,食落肉質十分鮮嫩,並且充滿肉汁,絕對值得一試。由於我病病地,今晚只好飲Orange Juice。朋友就飲啤酒Mahou Draught,佢話d野食真係好岩餸酒,而呢款啤酒亦好得。餐廳野食質素高,店員亦很友善,會簡單介紹每款食物,下次好番一定要同朋友仔再黎啤一啤!
餐牌上有唔少西班牙冷熱小食,我哋揀咗幾款嚟試吓。
西班牙黑毛豬火腿,鹹鹹地,好開胃。
炸西班牙小青椒,炸得幾香口。
鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬,食落鮮味十足,點埋個醬一流。
由於我病病地,今晚只好飲Orange Juice。