2019-05-16 255 views
第一下聽我朋友話我去依間餐廳個陣,我都問號咗一下,因為聽落去實在太唔似中菜館。原來佢係中環行上蘭桂坊條路上嘅一間會員制嘅餐廳,環境舒適。我哋點咗芥末小雲耳,開胃清爽,有微微嘅辣味。香炸墨魚丸食到粒粒墨魚粒同爽口彈牙嘅魚膠,鮮味十足,唔洗點嘢都夠哂未。之後我哋要咗每人一分香茜皮蛋龍𧄌豆腐湯,湯呈奶白色,魚香,清甜順口。咖哩牛根腩煲嘅薯仔好好味,外脆內軟,牛腩同根都煲得好冧,淡淡椰香,忌廉般順滑。杞子圓肉浸菜苗真材實料,圓肉甜美,配上上湯浸鮮蔬,正氣下火。最後一道鮮荷葉飯,有蝦粒同其他食材,淡淡香氣,份量十足。食到最後我哋已經好飽,否則有得揀唔同嘅糖水,包括綠豆莎、芋泥布甸同甜餡嘅包。