經常都係幫襯板長壽司,一係就泰發泰國餐廳真係食到有點悶,終於有機會試試目利喇 ﹗依慣例都係我最早到,門口接待姐姐真好,給我四人廂座真舒服,非常有私隱,但要應承九點前還檯呢,因為有客訂了。四眼侍姐姐都好,耐心講解菜色及替我落 order。恤衫侍應哥哥都好,主動招乎,笑面迎人。就算下欄叔叔不能替我落單,都友善地幫我叫侍應過來幫忙呢。侍應四眼妹妹親切有禮,笑容甜美又靚女。搞到人家心臟卜卜跳,好 sweet 啊,初戀呀 ﹗一路進入餐廳心臟地帶,估唔到裡面大得誇張呢 ﹗有很多 VIP 房喎,不過大廳就真係有點細又迫迫夾夾,所以造成錯覺啦。其實已上網睇過食物及食評多次,不過坐低無野做,都係翻弄一下所有 menu 啦。似乎以料理為主,刺生、壽司種類不多。Orion 沖繩生啤,買一送一勁抵飲。不苦而帶甘,啤酒味不太濃,味道清爽。還未有機會到沖繩一遊,先在這裡幻想一下、感受一下,一飲而盡,吐吐工作後的幸勞,舒服晒 ﹗一反傳統,由濃食到淡。先食香口炸物燒物,再到刺生壽司,先熱後冷錯晒。炸魷魚鬚,最愛鬆化炸漿,最憎硬掘掘的呢 ﹗薄薄炸漿黏附在魷魚鬆上,香脆金黃,雖然略油,但口感味道都很喜歡。牢牢包著鮮彈魷魚

炸魷魚鬚,最愛鬆化炸漿,最憎硬掘掘的呢 ﹗薄薄炸漿黏附在魷魚鬆上,香脆金黃,雖然略油,但口感味道都很喜歡。牢牢包著鮮彈魷魚鬚,魷魚味香濃,好好食喎。

軟殼蟹天婦羅,兩隻只需 $128 蚊緊抵呢。雖然自稱天婦羅,始終未能達標,沒有天婦羅的影子,是有炸的真身罷了。洒上鮮檸檬汁,起動 ﹗蟹腳炸得有點硬,趙到卜卜脆。蟹身爆晒膏,甘香無比蟹膏跟軟殼及蟹肉混成一體,味道超級濃厚,肉甜殼香膏甘,百花齊放,味道非凡,近乎完美。

喜之次一夜干,身價 $138 蚊,不能與尖沙咀京旬的 $1200 蚊相題並論。略烤焦香飄飄,微溫送上。肉質結實而極具彈性,海魚味濃厚,醬汁醃味亦不弱,甜甜的又咸咸的。

烤珍寶帆立貝,侍應已叮囑快一點吃,不然會過熟喇。我已立即處理,但實際上送到時已在 overcook 邊緣了。過熟使到鮮甜味流失及揮發。味道還可以,普普通通沒驚喜,清淡醬油調味,帶子肉有點乾硬,帶子裙邊就爽爽韌韌的,帶子內臟保持軟塾。烘烘烈火的賣相一流,演譯吸引,不過時間要掌握得更用心更仔細,侍應傳菜到食客手上需要時間的呢。

牡丹蝦刺生,世界知名頂級刺生蝦,赤蝦那有得跟她比呢。蝦肉閃閃發光,濕潤立立令。入口黏黏,趙落爽彈冰涼,鮮甜蝦味醇厚,添上少少 wasabi 及少少豉油作點綴,使味道提升至極限,直衝腦袋。大量蝦膏甘香非凡,出類拔萃,全部沒收到肚裡去。創新食法,將蝦膏塗在蝦肉上再一齊品嚐,滋味無窮。

超豪華卷,真的豪華到直 $188 蚊?都係叫豪快卷悅耳一點。實物跟照片都十分像樣,徹底解構一下先。原來最底係 6 件鐵火卷,上面鋪上吞拿魚腩蓉、馬糞海膽、帶子及三文魚子。食落有點狼狽,各自各精采,根本無辦法可以一啖鯨吞落肚,情緒有點低落。

有諗過每樣食材都放少少在鐵火卷上,但都係太過高太過大件,一夾起又跌晒喇,放棄。最後變成馬糞海膽鐵火卷及吞拿魚腩蓉鐵火卷各一,三文魚子帶子鐵火卷兩件及淨帶子卷兩件,自由創作。

馬糞海膽每粒都完整結實,冰涼地送到舌齒之間,跟飯粒混和。先彈後滑,鮮味帶微甜亦帶著微弱腥味,高級食材質素顯注。大量海膽已完全掩蓋紫菜吞拿魚鐵火卷既味道,強烈而霸道,不過我很喜歡 ﹗

吞拿魚蓉瘦得要緊,雖然呈粉紅色,但質地乾涸,油脂稍削而味淡,不夠油潤就沒有什麼賣點了,失望 ﹗三文魚子咸香飄飄,表面黏黏的一咬爆開,甜美無比的汁液啊 ﹗

帶子刺生肉質似乎有點過份堅廷及實淨,隱若還食得到帶子甜味。是否品種問題嗎?我買回家中的盒裝北海道帶子刺生是超級軟塾滑溜,超級甜美的啊。不過跟三文魚子及鐵火卷合體後,味道得以昇華進化,好食多了。

油甘魚壽司,魚油一般,魚肉滑而嫩,泛著輕的的魚甜味,通關。吞拿魚壽司,赤肉部位都會較瘦較淡較鬆,味道質地都比預計中濃郁棉滑,滿意。帆立貝壽司,結實的肉質都幾特別,味道沉實不像食慣的清爽天然帶子魚味。

手握壽司飯非常完美,黏度剛好,夾著不散,入口才散開。飯粒乾爽飽滿嚥韌,泛著醋香飯香。高水平的協奏,難得的質素。想自己話事食什麼壽司,所以放棄食壽司併盤啊,價錢經濟合理。

我對壽司飯要求甚高,坊間擁有滿意飯粒的日本料理真的極少數呢,連飯都處理得未如理想,還能做壽司嗎?所以我食刺生既比例遠超壽司囉。

蟹肉厚燒玉子,沒有原味淨燒玉子供應喎,全部都有餡呢。熱騰騰輕煙飄送,即叫即做無得輸。厚厚蛋皮幼滑,跟食開既實淨玉子燒完全不同,難能可貴,讚。切開發現捲著大量蟹肉,似足蛋包蟹肉卷。

表層鋪上沙律醬及咸香蟹子,急不及待大大舊滾熱辣塞入口。蛋味芬芳,蟹肉甜甜味濃而濕潤,又幾好食架喎。突然使我念掛北海道即做玉子燒,完全無想過玉子可以好食到那個境界呢 ﹗

超濃厚雞湯烏冬,湯汁超級濃而厚,雞汁味超強,不是普通水汪汪清雞湯,微量雞油使到湯溫更加高,出晒熱又燙嘴,大愛 ﹗菠菜超級爽甜,吸埋雞汁就更可口,太美味喇。

白烚雪藏雞髀一般的平凡,味道淡淡的,肉質有嚼勁,雞皮黏滑,我突然覺得似鴨腿湯飯既鴨腿肉囉,麻麻地。手打烏冬無投訴,嚥韌彈滑,米香醇厚。讓特濃雞湯浸著一同大大啖掃入口,滾燙的雞湯加頂級烏冬,洒點 wasabi 醬油,那有不好吃的理由 ﹗

特上刺生盛併盤,賣價 $398 蚊真的 2-4 人份量嗎?我一個最少都食三盤啦。珍寶帶子屬爽口類,不是棉滑類品種,甜味較清淡,一般。油甘魚腩夠肥美,油潤令立立,香甜可口嫩滑。馬糞海膽半板,溫柔地放在紫菜上,慢慢嘴嚼,讓海膽充份地跟紫菜混和,冰涼的感覺非常舒服啊 ﹗薄薄香脆紫菜勒一聲破開,十分悅耳的聲音 ﹗

池魚皇刺生薄切,白肉一向都是較瘦較淡,配上果醋恰到好處。魚肉結實嚥韌而味道清淡,果醋酸酸醒胃醒腦。如果有薑蓉及蔥花就好喇,捲住再點果醋,無得頂呀 ﹗

軟殼蟹卷,乾爽醋香飯粒夾著牛油果連蟹肉蟹膏在舌尖上打滾融合,對不喜歡食反卷類的我都覺得不錯呢。朋友想食炸蝦卷,不過目利無供應。朋友唔食牛油果,挑晒出黎交我處理。

海膽汁燒蠔,抵食 $98 蚊有四隻喎,呎碼都不小。鐵板香噴噴吱吱喳喳,鬼殺咁嘈送到 ﹗侍應妹妹溫馨叮囑小心熱啊,整個人都 warm 晒啦。驚喜的料理 ﹗燒得極香口鮮蠔,沒半點腥嗅味道,新鮮度極高。

肥嘟嘟脹卜卜,一咬爆汁 ﹗甜美無比而濕潤,幼滑又無渣,沾上甜美海膽汁更是如虎添翼 ﹗就連墊底的菠菜都一樣爽甜,菠菜夾著肥蠔同吃,別有一番風味。必食大大力推介 ﹗

鹽燒串燒併盤,雞中翼外脆內嫩,皮香肉滑,雞肉白白淨淨,調味得宜剛剛好,肉汁也保全得宜,好食的呢。燒煙肉蘆筍卷,煙肉釋放油香,變得乾爽嚥韌帶焦香。爽甜蘆筍吸收煙肉油香後,味道更豐富更可口。

燒煙肉車厘茄,煙肉烤過後,咸肉味道更加濃縮。車厘茄烤過,甜茄味道更加濃縮。極甜撞上極咸,擦出火花,味道層次複習,當然好味道啦。燒鵪鶉蛋,印象中係第一次試,嚥韌蛋白跟甘香蛋黃還有焦香,有點單調平凡。

燒黑豚肉片,十分爽脆,極彈有咬口,豬甜味濃厚,海鹽豬油加焦香,要來多幾口啤酒,正啊 ﹗燒雞肉漢堡,免治雞肉餅入口鬆軟,趙落粗糙,多汁濕潤,味道濃厚,不過不失啦。燒粟米,有點過火導致乾乾地。牛油自己搽,不是一齊燒就不夠均勻啊。
Orion 沖繩生啤
炸魷魚鬚
軟殼蟹天婦羅
喜之次一夜干
烤珍寶帆立貝
牡丹蝦刺生
超豪華卷
油甘魚壽司、吞拿魚壽司、帆立貝壽司
蟹肉厚燒玉子
蟹肉厚燒玉子
超濃厚雞湯烏冬
軟殼蟹卷
燒粟米
2017-07-26
$600 (Dinner)
牡丹蝦刺生