2018-02-20
上年今日又係去咗食齋, 跟住寫食評上載極都上載唔到,整整下成篇稿冇曬, 今年再接再厲, 又去食齋,當然又要做未做完既野啦。坐港鐵去到粉嶺,跟住轉乘小巴,不斷有車,只係等咗五分鐘, 坐車坐咗十零分鐘就到喇,都好方便。一去到即刻排隊買飛, 有兩條隊一條係排散餐, 一條係排套餐, 邊排隊邊諗食乜嘢, 去到剛剛諗完,都好快呀。跟住喺右手邊比錢,再在左手邊排隊等入座。坐低後, 要自己攞碗攞筷子, 白粥白飯任裝, 有左上年嘅經驗,今年我哋知道要見到佢送出白飯白粥先好攞, 咁就唔使食凍嘅飯同粥喇。佢嘅白粥都好綿, 但係就唔夠果皮味。五柳素石斑好大條, 炸得好鬆脆。上年春捲炸得好鬆脆同好大件既,今年細件咗同埋炸得有啲油同唔夠鬆。椒鹽排骨真係有陣排骨味㗎喎七彩拼盤呢就麻麻地啦,酸齋就可以囉, 其他嗰啲都唔係幾好味。琵琶鴨我就唔覺得有鴨味囉。紅燒豆腐中規中矩啦鮑魚菇時菜啲菇同菜都ok, 原先諗住呢隻菜苗呢會好青味,但佢煮到剛又夠熟又唔會太淋,味道比想像中好。翡翠大蝦,d蝦都有啲似喎爽爽哋咁囉整體味道唔錯,價錢又平,環境又靚,經濟實惠囉。
白粥
佢嘅白粥都好綿, 但係就唔夠果皮味。
五柳素石班
五柳素石斑好大條, 炸得好鬆脆。
炸春捲
椒鹽排骨
椒鹽排骨真係有陣排骨味㗎喎
七彩素拚盤
琵琶鴨
琵琶鴨我就唔覺得有鴨味囉。
紅燒滑豆腐
紅燒豆腐中規中矩啦
鮑魚菇扒荳苗
翡翠大蝦
翡翠大蝦,d蝦都有啲似喎爽爽哋咁囉
整體味道唔錯,價錢又平,環境又靚,經濟實惠囉。