2020-01-16
元朗地膽朋友話佢舅父以前專登揸車入黎買粥食,所以我哋聞風而至……外面招牌同帳篷都印有新記呢個名,所以唔難認。入到去見到枱面有店鋪歷史,加上部份食物嘅圖,見到想嗌晒佢。店員為我哋帶黎一張QR code,話可以試下自助點餐,估唔到老字號都咁高科技……最後係朋友嘅呼喚下,愈叫愈多,差啲叫到覆蓋晒個畫面。酥炸魷魚鬚 $49雖然色澤深色咗d,但無損魷魚鬚嘅口感,咬落去感覺鮮嫩,配喼汁入口更佳。煎蝦米腸 $33有別於其他地方(醬同腸分開擺),呢度係醬係碟底,令到蝦米腸沾滿香濃嘅花生醬。加上蝦腸煎得夠脆,呢碟食到停唔到口,亦係我重點推薦!XO醬炒蘿白糕 $49XO醬好入味,同時蘿白糕好有咬口,香濃惹味。貴妃雞豬潤粥 $57附近嘅客人都有叫貴妃雞,咁無理由去到粥店唔叫粥,又無理由有雙併唔加多些少錢試埋豬潤,所以我哋就點咗呢個粥。豬潤爽滑,同個粥好夾,而粥底吸收咗雞味,對於甚少食粥嘅朋友亦無反感。豉油皇炒麵 $26性價比高,色香味俱全,麵身夠乾,入口有陣陣醬油香。食到好飽,下次試埋其他款式!
外面招牌同帳篷都印有新記呢個名,所以唔難認。
入到去見到枱面有店鋪歷史,加上部份食物嘅圖,見到想嗌晒佢。
最後係朋友嘅呼喚下,愈叫愈多,差啲叫到覆蓋晒個畫面。
酥炸魷魚鬚 $49
煎蝦米腸 $33
XO醬炒蘿白糕 $49
XO醬好入味,同時蘿白糕好有咬口,香濃惹味。
貴妃雞豬潤粥 $57
豉油皇炒麵 $26
性價比高,色香味俱全,麵身夠乾,入口有陣陣醬油香。
食到好飽,下次試埋其他款式!