2021-05-21 56 views
之前一直都有聽過臭臭鍋呢道菜式,但一直都未試過,直至前日,朋友帶咗我去試第一次嘅臭臭鍋,原來都唔係想像中咁臭🤣 值得一試!我哋喺旺角揀咗呢間台式料理,目標係臭臭鍋,當然要叫返一份一齊share😋!一人份量都幾多配料,主角就當然係臭豆腐、鴨血、米血糕呢啲台式野啦,仲有唔少牛肉同唔同種類嘅蔬菜,一個鍋兩個人食都已經食到7成飽🤣除咗臭臭鍋,我哋仲嗌咗炸醬麵,頗簡單嘅一堆配料,但撈埋一齊又幾好食😋 最驚喜嘅係佢個麵,麵質好彈牙好煙韌,我哋都覺得幾唔錯🤙🏻食台灣野當然唔少得嗌台灣腸同鹽酥雞啦!咁啱佢有份小食拼盤兩樣都有😝 佢個台灣腸真係好好味,好juicy,配埋生蒜食好開胃!而鹽酥雞就麻麻地,比較硬淨乾身,無咩肉汁,但整體呢個小食拼盤都唔錯!而飲品方面,我哋嗌咗杯佢嘅signature: 奶蓋莓莓($38),雖然嗌咗少甜,但都偏甜咗啲,奶蓋可以再杰身啲同多啲,但下面個草莓茶就好好飲!跟住另一杯係仙草奶茶($28),本身嗌珍奶,但無哂珍珠,可惜😔 佢個仙草幾抵讚,係一條條嘅,比起一大舊嘅更易入口👍🏻,而奶茶就正常發揮,如果茶味再濃啲會更好!

招牌臭臭鍋

外婆炸醬麵