2019-12-03 788 views
自從喺電視節目見過廚師製作威靈頓牛柳之後,一路都好想試下呢道菜。不果可能製作工序繁複的關係,唔多餐廳會整這道菜,難得見到餐廳有得食就當然要試下啦!我們點了一份set dinner和單點牛柳。Set dinner 包前菜一份,有Parma ham、雞翼同芝士等,一口一件的份量剛好,可以一次試哂唔同款式的開胃小食。🔻美國泰勒太平洋石蠔🔻我地兩個都是生蠔fans,唔使諗緊係跟餐加$88 要多4隻食啦。生蠔肉質爽口,海水味相對較淡,每隻都新鮮無腥味,唔使加調味都已經好正。🔻蟹肉龍蝦湯🔻龍蝦湯味道濃郁,入面仲有一絲絲蟹肉,口感豐富。🔻藍青口龍蝦汁扁意粉🔻藍青口份量都幾多,新鮮之餘亦都無沙。扁意粉嘅質地比較硬身,個人比較喜歡濕潤嘅意粉,如果龍蝦汁多翻啲會更惹味。🔻英國威靈頓牛扒🔻單點主菜除了有牛柳外,還有伴碟的薯條和沙律菜。牛扒外層酥皮呈漂亮的金黃色,裏面是肉質軟腍帶嚼勁的牛肉,肉味濃之餘亦帶有好香的菇菌味。我們點的是五成熟牛扒,中心是粉嫩的淡紅色,肉汁仍然保留於牛肉當中,能吃原汁原味的牛柳。跟套餐的甜品是朱古力布朗尼蛋糕,朱古力味濃,食落唔會太甜。之後,我們額外多點了兩款甜品:🔻蘋果奶酥跟吉士醬

🔻美國泰勒太平洋石蠔🔻

🔻蟹肉龍蝦湯🔻

龍蝦湯味道濃郁,入面仲有一絲絲蟹肉,口感豐富。

🔻藍青口龍蝦汁扁意粉🔻
藍青口份量都幾多,新鮮之餘亦都無沙。

🔻英國威靈頓牛扒🔻

🔻蘋果奶酥跟吉士醬及雲呢拿雪糕🔻

面層香酥脆脆跟味道酸甜的蘋果肉一拍即合,加埋吉士醬令口感濕潤更好吃!

🔻朱古力心太軟🔻

切開心太軟,朱古力漿隨即流出,甜度剛剛好唔會太漏。