2018-06-08 467 views
下雨天黎到天后覓食,天后一向好多美食,香港食新疆菜既地方唔多,而我亦未食過,所有今日就黎到天山小館初嚐新疆菜。呢間餐廳除左有新疆菜之外,仲有川菜同埋粵菜。店內環境光猛,牆上有好多菜式照片可以參考,坐位闊落,坐得舒適。一坐低店員就即刻奉上熱茶。係我地睇緊menu既時候,老闆娘好熱情咁走黎同我地簡單介紹店內既菜式,亦推薦左幾款新疆菜式。menu內既菜式除左多元化,仲有好多選擇。最後我地叫左烤羊肉串、新疆手工拌面、水煮龍躉球、半份羊肉餡餅。男友本來想叫多個白飯,但老闆娘好友善咁提醒我地拌面都好飽肚,可以唔洗白飯都夠飽,建議我地真係唔夠食先再加單!呢樣野幾好,唔會由得我地係咁叫,叫完食唔曬又會做成浪費!烤羊肉串($20/串)烤羊肉串一叫係4串起,份量夠大,每塊肉都好大塊,用鐵枝串住,面頭佈滿孜然粉同辣椒粉。食落羊肉味足、唔騷、羊肉烤得好軟、重口味既我覺得可以鹹小小。羊肉餡餅(半份)$50半份羊肉餡餅有兩個,一人一個岩岩好。餡餅外表炸得金黃色,咬第一淡好酥脆,而且唔油膩。食到有羊肉既時候有驚喜,好多汁阿!一路食d汁一路滴落碟到。羊肉碎有肥有瘦,加埋洋蔥碎係入面,調味剛剛好,羊肉一樣都係唔騷,好食
呢間餐廳除左有新疆菜之外,仲有川菜同埋粵菜。

羊肉串

烤羊肉串($20/串)

羊肉餡餅(半份)
羊肉餡餅
羊肉餡餅(半份)$50
半份羊肉餡餅有兩個,一人一個岩岩好。餡餅外表炸得金黃色,咬第一淡好酥脆,而且唔油膩。食到有羊肉既時候有驚喜,好多汁阿!一路食d汁一路滴落碟到。羊肉碎有肥有瘦,加埋洋蔥碎係入面,調味剛剛好,羊肉一樣都係唔騷,好食!

新疆手工拌面

新疆手工拌面 $98
老闆娘同我地介紹新疆手工麵既菜式大概有兩款,麵都係自己人手打的,一個係凍食冇肉既新疆手工涼皮子,一個係熱食有肉既新疆手工拌面。身為食肉獸當然係揀左後者 新疆手工伴麵。一上菜,覺得個麵色澤好豐富,因為有紅椒粒、青椒粒、翠肉瓜粒、番茄粒、羊肉粒。而且配料比得好多,一d都唔孤寒!手工麵口感煙韌,味道一食係有小小番茄既酸味,跟住會有小小辣,因為有番茄,所以食落都算清新。
水煮龍躉球$188
食左幾款新疆菜,試埋呢到既川菜。呢到既水煮魚用既係龍躉,有別於一般既川菜館。龍躉球冇骨,所以好適合食魚怕食骨既人。龍躉球好大片,大概有6塊左右。份量唔算好大,兩個人都可以食到。除左龍躉球外,仲有d紅椒、青椒、茄子同埋薯粉。龍躉球肉未算係好滑,但勝在夠大塊,厚肉,所以淡淡肉都幾開心。味道夠曬重口味,有d辣、小小麻、薯粉加埋湯汁食好惹味。

總括黎講,今次食新疆菜都幾滿意,除左菜式好多選擇,仲可以一次滿足埋食川菜同粵菜。服務好,店員加茶加得好勤力,老闆娘亦好好客,周不時同食客傾下計,又會關心下d食物岩唔岩食,好有人情味既餐廳。
羊肉串
羊肉餡餅(半份)
羊肉餡餅
新疆手工拌面