2019-05-23
估吾到會食到一間甘正宗既印度菜。同朋友係尖沙咀四圍行,又吾知食乜好,食咖哩大家都諗到重慶大廈,但我地又吾想去。無啦啦行到呢邊見到有一間就上去望一望,其實去到門口有小小驚,因為吾似餐廳既。之後就入去望一望,有個印度叔叔招呼我地。其實我真係聽吾明佢地講乜,因為所有員工都係印度人,不過佢地好熱情不停介紹個餐牌🤣🤣好彩個餐牌有中文咋,仲有圖片添。我地就一人點一份試下,價錢亦吾算太貴。。印度套餐:呢個套餐好特別,係有10種醬汁加白飯,仲有幾片烤餅。10種醬汁我真係無辦法講得出係咩名,有幾款我食得出🤣🤣乳酪,甜蘿蔔泥,薯仔咖哩。其實10款都吾同風味,不過有一種太辣,有好多黑色辣椒🌶️我每種都用泥拌飯食,試下😬😬。但原來我留意到印度人係將啲飯放入烤餅再加汁食咖!原來甘食係好食啲,包住食又無甘辣,偷睇人地學番泥😆😆原味煎餅:哇。。。好大份,捲住一大條,有薄荷汁,乳酪汁,咖哩。煎餅好香,有小小咬口,一舊舊撕出泥沾汁食,好正!三色飯:就係三種拌好既飯。有咖哩,乳酪,黃飯。再加甜蘿蔔泥。份量真係好多。米飯係長米,完全吾同我地平時食既泰國米,珍珠米,係一條條既長米,啲汁拌飯食真係好香。呢度真係大部分都係印度人泥
印度套餐:
原味煎餅:
三色飯:
呢度真係大部分都係印度人泥食野,所以味道應該好正宗,係餐廳全素食無肉,見佢地係開放式廚房,睇到廚師係入面做野。