2018-07-11
初次約會選址九龍塘,係大家中間位最好。我先到逹,望見迴旋壽司位空間十分細,要求坐住等 order 檯。大陸婆侍應勁無禮貌,木無表情地回答唔得喎,您要轉 order 檯就出門口再攞飛。我心諗好巴閉咩,面黑黑出返去攞飛﹗接待處四眼後生仔面帶笑容問先生係咪照等 order 檯呢,好快有喇,埋緊單。我個心都舒服晒,等都等得甘心。加賀之月琥珀月,淡淡甜味,淺淺酒香,醇美順喉易入口,送刺生或壽司都好夾。再次飲我第二最愛琥珀月,硬係遇唔到我最愛的秋月!不到十分鐘可以入座喇,美女還未到步,我先叫支清酒降降火又降降溫先。美女終於降臨,其實我已諗好菜色,待美女批核就可以發板喇。九點尾圍開飯什麼靚食材都沒有了,連原條魚刺生也沒有。侍應哥哥話星期一無魚返,逢星期二先有,無食神照住咯。松葉蟹腳天婦羅,如煙如霚的天婦羅脆漿,高質好廚藝,調得非常美觀鬆脆可口。雞髀菇爽爽的,望到還以為係蕃薯呢。冬菇彈彈的,菇味鮮濃。韓國芝麻葉,清香獨特,有點點薄荷味道。南瓜,我地兩個都唔食南瓜架,sorry 啊。蟹腳難得好好食,有蟹汁有蟹甜,外脆內嫩。天婦羅罕有地配上蟹膏麵豉醬,第一次遇到,不過麵豉味強烈,完全食唔出有蟹膏味道喎。南
南蠻醬炸蝦仁,似足鬼佬炸蝦,厚厚脹卜卜的炸粉緊緊包著蝦仁,沾上甜酸醬,熱辣辣煎炸感濃厚,就是不喜歡,而且唔好食。前菜居然叫天婦羅,依家仲黎炸蝦添,從來未試過有如此失誤架,無睇清楚 order 紙添,應該由淡食到濃,由沙律、刺生、壽司、炸物燒物,食到料理熱燻架。
三文魚腩刺生、油甘魚刺生、大吞拿魚腩刺生,肥美嫩滑,魚脂澎湃,鮮魚甜味霸道出眾,無野好講,食啦 ﹗牡丹蝦刺生,爽彈膠黏,新鮮度極致,無盡蝦甜味再上甘香蝦膏,使我不停滾動啊﹗
炙燒極上和牛壽司,炙一炙使部份牛脂溶化,釋出更濃牛肉味及牛脂甜味,軟綿滑嘟嘟的和牛片散發點點焦香,配薑蔥特別清新美味呢。
油甘魚腩壽司,係我地致愛。魚脂香甜味道媲美極上吞拿魚腩,立立令帶著光澤的魚肉,先彈後綿,每啖油潤甘香無比,暈得一陣陣。
日本特大帶子壽司,特級的帶子甜味,白滑軟綿綿,回味無窮,越食就越想食,完全唔夠喉。硬係覺得比以往細隻好多,明明應該可以塞滿我的嘴仔喎,依家仲有好多空間,我個嘴又唔係比以前大左。還是珍寶較最大呢?特大比較細一點嗎?
極上海鰻,九龍酒店會用豆苗,而又一城用火箭菜,火箭菜太長呢,不能整件塞入口,唯有先處理,隨後成件穴子、三文魚子、青瓜片連壽司飯一湧入口,爽呀﹗穴子肉質幼滑,甚有魚肉味道,淡甜醬汁清爽不濁,加上三文魚子黏黏咸香爆出甘甜汁液,好食到震,而且整件真的塞到嘴仔脹卜卜,差點趙唔到呀,大滿足﹗
千兩壽司,其實係雜錦壽司啫。美女愛不了海膽質地及味道,最後都要整粒讓我消滅掉。蔥花芝麻三文魚子吞拿魚腩蓉,併湊起來變不錯喎,有以再添食。
海膽壽司,真正的海膽壽司第一次食,每次叫海膽壽司都會變成軍艦的呢。冰涼甜美,先彈後綿,水潤滑溜,微腥作餘韻,還可接受,好食的。
松葉蟹軍艦,前菜松葉蟹腳天婦羅,再來松葉蟹肉,十分雪藏貨,沒甜味沒蟹味沒有味道的,就算加上墨魚子及青瓜都幫助不大,完全失敗。
燒雞翼,我當然好鍾意食。外脆內嫩雞油香,不太乾還有少許肉汁,不太咸有少少醃味,不錯不錯。燒雞腎,剛剛好無過熟而硬掘掘,爽爽焦香,咸香可口。兩者都洒上鮮檸汁同吃,更清爽醒胃。
稻庭冷烏冬,估唔到蔥花及薑薑就擱在烏冬一旁不是另用器冊上,外觀上差少少。無緊要,自行將薑蓉蔥花挑回淡醬油中,加 wasabi 混和,雷式冷烏冬混醬完成。大大注烏冬掛上雷式混醬掃入口,冰涼舒服嚥靭彈滑有米香,只顧吃、不要想。滿足心心眼,不過味道及外觀都係九龍酒店千兩更勝一籌。
鍋燒牛油刀貝,跟我想象的完全不同。湯底好咸喎,濃濃過份的昆布咸湯,反而食不到牛油味道。刀貝肉薄薄又一絲絲,不太食到鮮味。
埋單 $1600 蚊都好合理,我實在太大胃口咯,發現和牛燒漏單,已經食飽飽,太遲了。侍應哥哥認得我係九龍酒店千兩常客,真好記性。