2018-07-20 296 views
今天友人請食飯,帶我來到滾得棧食火鍋,店內擺放著好幾個大魚缸,全是新鮮活海鮮和魚類,讓人食得放心。店內餐桌係超長卡位,十分寬闊,坐得十分舒適。店員送上點餐紙和醬料架,當中有紅辣椒、蒽花、蒜茸、炸蒜和火鍋豉油,我們選好湯底後,店員更提示我們四位以下大部份食材可選擇雙拼,除了餐牌上有標角的不能拼,而帶有顏色的就是廚師推介可作參考。我們都不食辣湯底,選了這個爽皮寧都椰子雞鍋 $268試下,湯底清清地,另上一盤雞、蛋和調味料。雞我就覺得稍為瘦,有些硬和韌,雞味不濃。唔係咁好牛嘅我,店員介紹我地食牛眼根 $168,好少聽,一於都試下,店員提到要煮上15分鐘,入口好有口感,爽而煙韌,越𡁻牛味越香,真係幾特別,幾有驚喜。愛海鮮的我有新鮮海鮮都必點珊瑚蚌(半) $55,新鮮飽滿,喜歡珊瑚蚌爽脆的口感,味道鮮甜。鮮蝦滑 $78,很有驚喜,和外面一般不同的是,還有原隻蝦在內,非常足料,比一般的更彈牙更香蝦味。店員告知是餐廳特製的,所以比一般的不一樣。炸魚皮 $53,就咁食又得,我鐘意落一落鍋,變腍左仲正。三秒腐皮 $42,就是響鈴吧,只需放湯裏拖一拖便可,這裡的既軟綿亦帶幾分微脆的口感,不錯。還點了芝士丸

炸魚皮 $53,就咁食又得,我鐘意落一落鍋,變腍左仲正。

還點了芝士丸 (半)$24,脹卜卜,輕輕一咬爆流心芝士。

韮菜餃 $63,餃子好足料,韭菜餃粒粒好飽滿,皮薄餡料豐富,味道口感一流。

我覺得皇帝菜 $38就最配火鍋,新鮮翠綠,入口清甜。

最後再來一個讚岐烏冬 $25,配上這個精華湯底,烏冬爽滑又有口感,滿足。

滾得棧的火鍋材料既新鮮又高質,服務到位,下次還會再來。
2018-07-17
Type of Meal