2022-11-13 1123 views
星期四收工去東涌打邊爐之前行OUTLET新嗰邊嘅時候, 門面裝修行日系簡約路線 以唔同產地嘅和牛木牌做裝飾, 非常吸引。 再加上門口經常有排隊人潮。 好耐之前已經對呢一間日式打邊爐留低印象, 成日心思思諗住過嚟試吓。 今日終於決定兩個人過嚟試吓,佢算係中價位嘅美國極黑和牛火鍋放題。 雖然自己係牛魔王,亦都非常鍾意食好肥嘅和牛。 但係考慮到價錢同埋係食放題, 霜降或者M9+ 的話反而會太膩食唔到幾多。 睇完餐牌果斷決定$285/人 嘅中價位美國極黑和牛。 正式開餐之前行一圈自助區先, 餐廳提供基本火鍋配料,例如牛丸、金菇,豆腐,烏冬, 等等。 當然仲有各種蔬菜。 我呢一晚應該係主打皇帝菜, 擺咗非常大一盤喺度。 睇落選擇唔算10分多, 但係之後食完發現原來會樣嘢質素都唔錯。 應該餐廳方面嘅路線係貴精不貴多。 擺放火鍋配料嘅開放式雪櫃左邊係甜品吧, 常溫嘅甜品只有三款包括芝士蛋糕和果子同埋芒果布甸。 而右邊係飲品櫃, 飲品方面就非常大路, 基本都係汽水同埋放題餐廳, 老是常出現嘅韓國紅茶、忌廉溝鮮奶、 道地烏龍茶、蜂蜜雪梨茶之類。 自助區嘅另一邊就係雪糕櫃提供MOVENPICK 雪糕同埋一
星期四收工去東涌打邊爐
今日終於決定兩個人過嚟試吓,佢算係中價位嘅美國極黑和牛火鍋放題。 雖然自己係牛魔王,亦都非常鍾意食好肥嘅和牛。 但係考慮到價錢同埋係食放題, 霜降或者M9+ 的話反而會太膩食唔到幾多。 睇完餐牌果斷決定$285/人 嘅中價位美國極黑和牛。 正式開餐之前行一圈自助區先, 餐廳提供基本火鍋配料,例如牛丸、金菇,豆腐,烏冬, 等等。 當然仲有各種蔬菜。 我呢一晚應該係主打皇帝菜, 擺咗非常大一盤喺度。 睇落選擇唔算10分多, 但係之後食完發現原來會樣嘢質素都唔錯。 應該餐廳方面嘅路線係貴精不貴多。 擺放火鍋配料嘅開放式雪櫃左邊係甜品吧, 常溫嘅甜品只有三款包括芝士蛋糕和果子同埋芒果布甸。 而右邊係飲品櫃, 飲品方面就非常大路, 基本都係汽水同埋放題餐廳, 老是常出現嘅韓國紅茶、忌廉溝鮮奶、 道地烏龍茶、蜂蜜雪梨茶之類。 自助區嘅另一邊就係雪糕櫃提供MOVENPICK 雪糕同埋一啲應該係韓國雪條。 因為自己對雪條興趣不大,所以立下眼望記得應該係椰子味同埋榴槤味呢一類型嘅熱帶水果口味。 至於醬料區就係基本火鍋放題餐廳有提供嘅呢度都會有, 日式火鍋我最鍾意配嘅麻醬呢度都非常出色。 對於行豉油路線嘅朋友仔,呢度都有提供生蒜、 辣椒碎、芫荽碎同埋蔥花。 一定要有飯落肚嘅同行友人亦都被店家關照, 事緣呢間餐廳有提供白飯同埋咖喱。 我自己冇食,但係朋友話個 日式咖喱飯唔錯。 飯同咖喱旁邊亦都有擺熱水同埋茶包形成一個小角落嘅熱食區。
巡完場之後,當然要直奔主題。 坐低之後 只需要告知店員自己想要食邊一個級數嘅牛肉,同埋想要咩湯底就已經可以。 呢間餐廳係採取一人一鍋嘅方法,所以我哋兩個人係可以揀兩種唔同嘅湯底。 湯底嘅費用,亦都已經包括喺人頭收費入邊。 我哋兩個人分別揀咗一個豬骨湯底同埋一個龍蝦湯底。 豬骨湯睇落同埋識落都唔算非常濃郁, 係就清甜路線。 雖然相對清淡,但係出乎意料地唔錯。 而龍蝦湯底嘅龍蝦味就非常明顯亦都非常濃郁重口味嘅朋友應該會非常鍾意。 揀好晒所有嘢之後,店員就會先上一ROUND肉。 唔係講笑,啲牛肉真係好食! 我諗主要係因為餐廳冇刻意將啲牛肉切到好薄,好似外面大部份火鍋放題驚人食窮佢咁。 淨係呢一個經營態度已經足夠令我正皮佢。 牛肉有一定厚度,油花分布又均勻,我當然唔可以浪費食材。我自己就只係將牛肉放落去微微地滾起嘅湯入邊 10秒8秒就攞返上嚟, 真係要講嘅話應該係五成熟左右,簡直係完美。 美國極黑和牛,唔係嗰種入口即溶嘅牛肉。 食落係有咬口、彈牙,而又充滿油香同埋牛味嘅一種牛肉。 第一ROUND 一共五盤肉, 入面有4牛1豬。 個豬肉彈牙亦都冇騷味, 係一個唔錯嘅豬肉,但係可惜今晚嘅主角係牛肉,個牛亦都真係太出色,所以其他嘢都比下去。 最後我哋喺正餐部份食咗兩ROUND肉, 總共兩碟豬肉八碟牛肉。 雖然話相對冇咁肥膩, 但係始終油花充足,食完都真係好飽。 除咗高級單點火鍋店嘅手切牛頸脊/ 牛小排可以相提並論之外我諗都有一段時間冇乜食過咁有質素嘅牛肉。
自己覺得呢間餐廳非常用心嘅地方,就係在於見微之處。 一般日式火鍋店提供豆腐唔溶溶爛爛已經可以算係還得神落, 而呢就非常有趣地 整齊排列,並且提供表面經過炙燒嘅豆腐。 仲有就係牛丸,食起上嚟嘅感覺同風格係近似乜興 嗰隻牛骨濃湯牛丸, 牛丸入邊係有一個個小泡泡會爆汁嗰種。 呢啲細微之處,真係好討喜。 尤其是係當你見到款式唔算多,可能會同期望有落差嘅時候佢再比到啲有質素嘅食物你。 正正係呢種鋪排就會令乘客有一種喜出望外超出預期嘅感覺。 係呢一點上面餐廳型做得非常好, 畢竟 出街食飯就係 追求食物嘅質素同埋服務。 即使擺100 款你唔會食嘅嘢係你面前,諗返又真係意義不大。
去到甜品,當然就係另一個回本位MOVENPICK 雪糕啦。 朱古力味同埋草莓奶凍味, 呢兩隻味簡直就係王牌。 至於非預先包裝嘅甜品,我自己就淨係食咗芝士蛋糕, 朋友就食咗和果子。 呢兩樣甜品唔算咩驚為天人嘅好食, 但係食完飯食啲咁樣嘅甜品小點心都算係幾舒服。
總結呢一餐係非常滿足嘅一餐, 非常欣賞餐廳嘅用心,同埋係食材方面嘅選擇。 值得推薦! 美中不足嘅就係如果為容量可以大啲,食多幾碟靚牛肉就好。
2022-11-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)