Weekend喺灣仔食lunch散散步,俾呢間白色裝修為主既小店吸引住~ 櫥櫃放左好多唔同口味既達克瓦茲,好精緻😍 再睇一睇資料,知道原來𝑫𝒂𝒄𝒒𝒖𝒐𝒊𝒔𝒆係法國宮廷既高級甜品🤩 而店家係由法國藍帶甜品師主理,咁有質素保證就揀左幾件試下~ (揀既過程都相當困難,因為有既口味實在太吸引啦,而且店家仲會每月推出限定既口味,下次再去應該一樣有選擇困難既情況🤭) 達克瓦茲 𝑫𝒂𝒄𝒒𝒖𝒐𝒊𝒔𝒆 💕➿ 抹茶麻糬達克瓦茲 ($46)➿ 蘋果茉莉綠茶達克瓦茲 ($46)➿ 威士忌可可達克瓦茲 ($46)➿ 蘭姆葡萄達克瓦茲 ($46)➿ 開心果達克瓦茲 ($46)達克瓦茲厚厚既餅殼由杏仁粉製成,食落充滿香氣🥰 口感酥脆!每隻口味都好高質👍🏼酒鬼必選👉🏼 Rum & Raisin,鐵飯腳同我都不停讚嘆:點解d提子乾可以咁入味,好似浸左10年酒咁😛 而想要相對冇咁重酒味,但係都有酒香味既可以揀Whiskey,好似食緊酒心朱古力咁🍫茶控必選👉🏼 蘋果茉莉綠茶,拎左番去同同事些牙,大家一致認同好清香,茶味有餘韻,同蘋果亦都好夾🍎 抹茶麻糬都好食,但冇前者咁驚艷~開心果都不錯~ 內餡綠色既同開心果味既濃度成正比

達克瓦茲 𝑫𝒂𝒄𝒒𝒖𝒐𝒊𝒔𝒆 💕
➿ 抹茶麻糬達克瓦茲 ($46)
➿ 蘋果茉莉綠茶達克瓦茲 ($46)
➿ 威士忌可可達克瓦茲 ($46)
➿ 蘭姆葡萄達克瓦茲 ($46)
➿ 開心果達克瓦茲 ($46)

開心果都不錯~ 內餡綠色既同開心果味既濃度成正比既,仲有幾粒開心果仁添~

除左達克瓦茲,店家仲有可麗露、費南雪、瑪德蓮、檸檬小蛋糕🍋🍰⋯⋯ 我忍唔住揀多兩舊🤭

費南雪 𝑭𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒆𝒓 ❄️
➿ 小山園抹茶費南雪 ($30)
費南雪即係金磚蛋糕~ 食到杏仁粉既顆粒感,抹茶香🍵同埋堅果香氣🌰交融,味道唔會太甜~

瑪德蓮 𝑴𝒂𝒅𝒆𝒍𝒆𝒊𝒏𝒆 🐚
➿ 焙茶脆殼巧克力瑪德蓮 ($35)

(少) 「魚尾」主義者暨外貌協會既我🤭 表示勁欣賞朱古力部分既完美,完整無瑕,又完美地嵌入蛋糕體😛 焙茶味道濃郁,加上選用Valrhona朱古力🍫 整體比想像中既甜度低好多呢~

🌟
而家喺佢地既網店👉🏼 http://bit.ly/3M57FeX 購買任何產品滿$300,輸入優惠碼 「EASTERLOVEVER」就可以减$20喇!
TakeAway