2021-06-27
📍Imasa 今佐日本料理📮香港半島酒店1樓.朋友仔係半島酒店附近返工, 之前已經食過幾次Imasa覺得好好味, 所以今次話要帶埋我去試.餐廳目測大約可以坐到40-50人左右, 可能疫情關係枱與枱之間都幾鬆動😌 雖然當日係weekday, 但都坐滿晒, 想食既朋友仔記住book枱先好過黎, 廢事白行一趟.因為本人比較鐘意食貝類, 所以叫左呢款滿滿貝類既丼.北海道海鮮丼HKD520Hokkaido Kaisen Don.前菜蟹肉水菜沙律(每次去有機會唔同)關東煮(呢個應該係standard)可能因為唔係太鐘意水菜個味, 所以覺得沙律一般, presentation係精緻既, 希望下次試到第二款前菜啦😙而關東煮正常發揮, 鐘意蘿蔔既朋友仔應該會好滿意.主菜北海道海鮮丼味噌青瓜·茶碗蒸·麵豉湯丼入面一共有7款海鮮, 帆立貝, 甜蝦, 三文魚子, 海膽, 鮑魚, 北寄貝, 蟹柳🤤簡直係一次過滿足晒7個願望全部item都好新鮮, 特別想highlight甜蝦同鮑魚, 真係好鮮甜👏🏻雖然三文魚子多數都係急凍野, 但身為三文魚子控既我覺得好正, 份量好多仲粒粒都圓轆轆脹卜卜🧡海膽入口甜, 帆立貝有口
📮香港半島酒店1樓
因為本人比較鐘意食貝類, 所以叫左呢款滿滿貝類既丼
北海道海鮮丼HKD520
Hokkaido Kaisen Don
前菜
蟹肉水菜沙律(每次去有機會唔同)
關東煮(呢個應該係standard)
而關東煮正常發揮, 鐘意蘿蔔既朋友仔應該會好滿意
主菜
北海道海鮮丼
味噌青瓜·茶碗蒸·麵豉湯
全部item都好新鮮, 特別想highlight甜蝦同鮑魚, 真係好鮮甜👏🏻雖然三文魚子多數都係急凍野, 但身為三文魚子控既我覺得好正, 份量好多仲粒粒都圓轆轆脹卜卜🧡海膽入口甜, 帆立貝有口感, 北寄貝爽口, 蟹柳都係真蟹肉, 話晒半島酒店入面既餐廳, 絕對係信心保證🤞🏻
配菜味噌青瓜·茶碗蒸·麵豉湯唔多講喇, 基本野, 幾鐘意個湯, 唔會偏咸, 有啲本菇係入面, 細節位唔馬虎🙃
甜品
柚子雪糕🍨
印象中仲有紅豆, 抹茶, 芝麻, 希望我無記錯啦🤭 本人鐘意食啲fresh既口味, 二話不說揀左柚子, 好清新, 唔會假甜, 完美作結✔️
整體好滿意呢個lunch, 食物新鮮, 服務周到, 基本上你未叫佢幫你加茶, 留意到你既需要🔝因為我係心大心細既人, 加上第一次黎, 點菜既時候, 服務生都會俾到少少建議, 亦唔會令你感覺hard sell👍🏻
整體環境💭💭💭💭
好味道:🧑🏻🍳🧑🏻🍳🧑🏻🍳🧑🏻🍳🧑🏻🍳