2019-02-04 162 views
大少今日同我食團年飯,我哋去咗食老撾菜。呢一間鋪頭,大少同我都未曾食過。大少叫咗老撾肉碎太陽見求,見求原來即係紫米加白飯,再配龍眼梳打水。老撾肉碎太陽蛋飯,我見同泰式肉碎飯差不多,都係用肉碎,九層塔同蒜頭一齊落去炒,不過就冇辣味,同埋多咗隻荷包蛋。大少話個餐好好食,唔知係咪大少肚餓嘅關係,佢覺得個餐份量好少,唔係好夠飽。龍眼梳打水,用罐頭龍眼加梳打水,冇加糖漿,味道唔係太甜。我就叫咗牛肉老撾湯粉配南薑香茅茶。我叫咗湯粉扣抵,所以張相睇落去,份量唔係太多。我自己覺得個湯底偏鹹,但係大少話湯粉應該係咁。個老撾湯粉有少少似幼米線。大少個龍眼梳打水一啲都唔甜,反而我個南薑香茅茶就係甜嘅。我個茶,南薑味同埋香茅味都唔係好夠。我唯有當泰國花茶咁飲。我哋仲加咗是拉差牛油雞翼。個是拉差牛油雞翼望落去橙橙地,應該係攞是垃差醬去煮。食落去食到有啲辣味,但係又唔係是拉差醬啲味,味道有啲似buffalo wings. 雖然冇乜是拉差味,但大少同我都覺得好好食。雖然我哋嘅食物唔係真係10分好食,但係我同大少都食得好開心,有少少驚喜,所以我決定比好評。

2019-02-04
Type of Meal